De 3 meest gemaakte fouten die zorgen voor financieel verlies

Je gaat gaaaz moeten geven! Dat is het eerste wat Tom zei toen we zaterdag op onze koersfiets sprongen. We fietsen zelden samen omdat ons niveau te ver uit elkaar ligt. Maar Tom ‘strugglet’ met rugklachten. Ik maak handig gebruik van zijn zwakte en pik aan in zijn wiel. Stout? Net als in het ondernemersleven is het ook in de sport slim om met een straffer persoon te sparren. Zo kan je jezelf het vuur aan de schenen leggen en verder groeien. Dus zaterdag half 10 was het zover: 2 uur wielersport op een uitdagend niveau stond op het programma.

Via de festivalweide in Werchter fietsen we langs de Remy fabrieken in Wezemaal en dan verder via het kanaal naar Leuven om vervolgens via Kampenhout, Mechelen, Bonheiden en Grasheide om terug aan te komen in thuisfront Schriek.

Tegen 31 km per uur hang ik geconcentreerd in zijn wiel. Deze manier van fietsen durf ik alleen bij Tom omdat ik hem vertrouw. Tom is zich zeer bewust van de verkeerssituaties die er rondom ons afspelen. Hij geeft voortdurend aanwijzingen en we gaaaaan als een trein.
Op ongeveer 8 km van onze thuisbasis steekt er plots een jonge gast met een elektrische fiets en oortjes in zonder te kijken de baan over terwijl wij als tandem aangestormd komen. Hij schrikt. Hij gaat in de rem en staat zo goed als stil voor Tom zijn wiel. Door de snelle reflex van mezelf, geleerd door mijn slipcursus in mijn jonge jaren, kijk ik naar ‘het gat’ waar je naartoe moet en NIET naar het punt waar je NIET naartoe moet. Dus… rijd ik vlot langs het obstakel. Niks aan de hand, ik eindig op het andere rijvak en alleen mijn hartslag piekt.

Dat is wat in ondernemersland te vaak gebeurt. We blijven kijken naar:
- hetgeen dat niet nodig is,
- waar we niet naartoe moeten,
- hetgeen dat niet werkt.

En wat gebeurt er dan? Dan knallen we er tegenaan!
Het is begin juli. Een mooi moment om te reflecteren en te evalueren. En te besluiten wat we NIET meer gaan doen.

Vandaag geef ik jou de 3 meest gemaakte fouten door ondernemers die ik TELKENS OPNIEUW waarneem.


1) Beslis niet langer vanuit jouw volgepropte bankrekening.


Het geld dat op je bankrekening staat is niet van jou. Dat geld is bestemd voor diverse (geld)bestemmingen. Zoals je leveranciers, je belastingen, je sociale zekerheid, je medewerkers en je eigen salaris.
Kijk vanaf nu naar je geld vanuit een ander kader. Vanuit het kader dat elke Euro een bestemming heeft en niet vanuit het gevoel dat het geld dat op je bankrekening staat er is om je goesting mee te doen.

2) Ondernemers blijven zich vasthouden aan gewoontes.


Vasthouden aan beslissingen die je door bepaalde omstandigheden hebt genomen. Herken je dat? Een voorbeeld: je hebt een dure machine gekocht waardoor de productietijd aanzienlijk gaat verminderen. Het is een investering van 75.000 euro. Pittig. Maar het resultaat is verbluffend. Je ziet je omzet stijgen tot … de markt verandert. De producten die je vanuit die snelle machine als eindproduct aan jouw klanten verkoopt, brengen geen verdomde euro meer op. De marge valt zo hard tegen… nougatbollen. Verd*mme, je vloekt. Want als je echt eerlijk bent, weet je dat je die 75000-euro-machine moet stilzetten. En laten verroesten. Met een beetje geluk vind je misschien nog een zotte koper die er 15.000 euro voor wil betalen, maar ook dat voelt aan als falen. Weet je . Dat is echt KAK. En toch zeg ik je nu: STOP ermee om er tijd in te steken. Laat het los! Schrap dat product van je productenlijst ook al was die machine een mega investering. Ga NU voor jouw winstgevende parels.


3) Hou op met elke maand oneindig veel offertes uit te schrijven.


100 offertes maken per maand, dat is geen vreemd fenomeen. Dat wil zeggen dat er 25 offertes per week de deur uit vliegen. Van die 100 verstuurde exemplaren hoor je van zowat 75 prospecten niks meer. Je hebt er wel tijd en moeite in gestoken. Verloren tijd, verloren energie. Stop met deze manier van werken. En durf het anders aan te pakken. Durf te selecteren. Niet elke prospect verdient jouw aandacht.
Mijn boodschap aan jou: kiezen is niet verliezen. Kiezen is winstgevender offreren. Maak de selectie voor dat je je offertes nog maar begint te maken.

Knal jij ook tegen obstakels aan? Niks aan de hand als je er zoals ik met een hoge hartslag van af komt. Maar met je smoel op het beton is ook een resultaat van jouw actie. Laat dit niet de bedoeling zijn!

Ik help je graag, ook al zijn jouw obstakels blinde vlekken. Boek je call in en reserveer jouw winstgevende doorbraak! Wedden dat ik ook bij jou obstakels vind?

Vorige
Vorige

Hardlopen en ondernemen. Waarom die 2 samen?

Volgende
Volgende

Dit zeg ik ALTIJD tegen mijn klanten en toch blijft het mijn werkpunt!