De ultieme opvoedingstip: schaf het zakgeld af!

Kinderen opvoeden is geen sinecure.  Een hele opdracht waarbij je je op regelmatige tijdstippen wel eens afvraagt: “doe ik het wel goed?”

Zakgeld is een thema waar iedereen wel een mening over heeft.  Uiteenlopende meningen.  En je merkt ook: je kinderen gaan (net als volwassenen) er op hun eigen manier mee om.  Voor je zoon is 20€ misschien een groot bedrag terwijl dochterlief er nauwelijks mee toekomt.

Eigenlijk wil je gewoon dat je kinderen leren wat ‘de waarde van geld’ is.  Stel je voor dat ze een gezonde balans leren tussen sparen en spenderen.  Een waardevoller cadeau kan je als ouders je kinderen toch niet geven? 

Hoe zit het bij jou?  Krijgt jouw kind een vast bedrag?  Of gewoon alles wat het nodig heeft?  En wat is dat dan, dat ‘alles’? 

Profit First is een levensstijl.  Een waardevolle levensstijl waar je al vroeg mee kan beginnen.  Want, zoals het spreekwoord zegt: jong geleerd is oud gedaan. 

 

Profit First for kids

 Hoe pak je dat aan? 

1)      Klusjes voor broers en zusjes

Ga met je gezin rond de tafel zitten.  En maak een lijst met klusjes die je kinderen kunnen uitvoeren.  Voor elke klus bepaal je een bedrag dat je kinderen daarmee verdienen.  Die lijst hang je op een goed zichtbare plaats in de keuken.

Laat je kinderen zelf bepalen hoeveel ze verdienen.  Namelijk door hoeveel en hoe hard ze willen werken.  Hierdoor zullen ze al snel leren dat geld niet van zelf komt.   

2)      Schaf het zakgeld schaf af 

Zoals de titel het belooft: dit is de ultieme opvoedingstip. 😊

3)      Doelen stellen

Elk kind krijgt 5 enveloppen.  Per envelop bepaal je samen een doel. 

1)      Envelop 1 is voor de grote droom.  Bijvoorbeeld een paard, een brommer, een smartphone, een playstation…  

25%  van het geld dat je kinderen met klusjes verdiend hebben, gaat in deze envelop.

2)      Envelop 2 dient voor het gezin te ondersteunen.  Hiervoor bepaal je een vast bedrag.  Bijvoorbeeld 5 Euro voor een telkens terugkerend bedrag als bijdrage voor boodschappen of hobbi’s.  Daardoor gaan je kinderen wennen aan vaste regelmatige betalingen.  Pas het bedrag aan de leeftijd van je kinderen aan.

3)      Envelop 3 is voor impact.  Laat je kinderen een goed doel kiezen.  Geld dat op een betekenisvolle manier wordt besteedt.  Hiervoor neem je 5 tot 10% van het verdiende geld.

4)      Envelop 4 is de kluis.  De kluis is geld dat je nodig hebt voor noodgevallen.  Waarschijnlijk (of hopelijk) hebben je kinderen dit niet nodig.  Maar op deze manier bereid je hen wel voor.  En leren ze sparen, omdat dit geldbedrag zal toenemen.

5)      Envelop 5 is voor leuke dingen.  Geld verdienen is ook fun.  Wat is er leuker dan iets kopen wat je heel graag wil en dat van je eigen verdiende geld.

Schrijf op elke envelop het doel én het percentage of het vast bedrag dat er elke week of elke maand over de enveloppen (of potjes) verdeeld wordt. 

4)      Vergadermoment

Werk effectief met geld en zorg dat je genoeg kleingeld in huis hebt om de envelopjes te vullen.  Plan een vast moment hiervoor in.

Je zal merken: dit is een win-win situatie op zoveel manieren.  Hoe leuker of hoe groter de droom, hoe groter de motivatie van je kind.  Klusjes worden dan sowieso al wat leuker om te doen.  En talenten zullen zichtbaar worden: de werker/ondernemer/boekhouder…   in je kind zal zeker gestimuleerd worden.  Van een win-win situatie gesproken!

Succes!

Vorige
Vorige

De 3 ondernemingslessen van Toon Aerts

Volgende
Volgende

Hoe onderscheid jij je als ondernemer?