Het succes en de schulden van Würst
Würst failliet. Man, hier word ik kwaad van!
Ja, ik heb het over Würst. De beroemde hotdog(zaken) van topchef Jeroen Meus. Wie kent hem niet? Nu jammer genoeg echt iedereen…
Rock Werchter
Ik maakte kennis met de ‘Haute Dog’ van Meus op Rock Werchter. Een hippe luxehotdog waar ik instant verliefd op werd. Qua branding helemaal mijn ding. Die vintage foodtruck alleen al! Maar ook de hot dog zelf. Een heerlijk eerlijke worst, zonder gluten, zonder additieven, zonder bewaarmiddelen en andere rotzooi. In een kraakvers biobroodje. Heerlijk varianten op de smaakvolle kaart. Als alleseter scoorde dit broodje onmiddellijk. Mijn dilemma: welke haute dog zou ik kiezen? Dat deze fastfood wat meer kostte, daar dacht ik niet over na. Dat was zelfs geen issue. Ik wilde de superlekker Würst met alles erop en eraan! Punt.
Waarom liep het mis met dit g e w e l d i g e concept?
Een zaak starten gebeurt uit een passie. We creëren ‘iets’. Het heeft succes en we gaan verder. Met nog meer succes. Een leider vraagt het woord. In geen tijd gaat het succes nog meer in stijgende lijn.
Op het bepaalde momenten (meestal te laat) stellen wij ons DAN de vraag:
- is de ‘leider’ capabel?
- is de investering relevant?
- is de prijs van het verkochte goed in verhouding met de investering?
- wanneer slaat de balans van succes over naar verlies?
4 gasbekkens
In het interview dat ik lees, slaat Jeroen Meus de nagel op de kop. Vroeger kon je gewoon een restaurant openen met 4 gasbekkens, een tafel en rotanstoelen. Nu is ondernemen veel meer dan dat. Ondernemen is volgens Jeroen, de dag van vandaag: beleving, kapitaal, businessplan, niche en jezelf omringen.
Consequent en eerlijk
Dit is juist. Ik voeg er aan toe: “blijf kritisch en durf je jezelf en je onderneming elk kwartaal in vraag stellen.”
Blijf consequent en eerlijk:
- Klopt de beleving met de veranderingen in de markt?
- Is het businessplan nog correct?
- Is de verhouding van kosten en omzet nog in balans?
- Bespelen we nog de juiste niche?
- Spreken we de taal van de klant?
- Zijn de partners nog de juiste? Hebben ze de juiste vaardigheden?
- Klopt het team om de juiste cijfers te halen?
- Zitten de neuzen in dezelfde richting?
- Verstaan de partners wat in mijn hoofd speelt?
- Wil de klant de prijs betalen voor jouw product?
Elk kwartaal opnieuw
Jezelf als ondernemer en je onderneming elk kwartaal opnieuw in vraag stellen, dat vraagt moed. Dat vraagt volharding. Dat vraagt kracht. Een helicopterview over je bedrijf helpt daarbij. Het geeft overzicht. En helpt je de blinde vlek te ontdekken.
Als ondernemer steek je je nek uit, neem je risico’s En ja, dat vraagt commitment. Hoe harder je product ‘als een bom inslaat’, hoe meer jij jezelf aan de tand moet voelen. Want je steekt je nek uit en dat vraagt om controle te houden. Alleen jij draagt de totale verantwoordelijkheid. Op elk moment.
De grenzen van het ondernemerschap
Jeroen Meus omschrijft de problemen als ‘ik ben op de grenzen van ondernemerschap gebotst’. Hij deed tot dan altijd alles zoveel mogelijk zelf én had de juiste mensen rondom zich. Bij Würst liep het mis op twee vlakken: overinvestering en mismanagement. Hij gaf zaken uit handen…
Net als Jeroen ben ik teleurgesteld. Ik vind het erg dat nog elke dag ondernemers tegen die grenzen aanlopen. Ondernemers worden altijd omringd, standaard, met professionals. Maar, waar ‘waren’ zij op dat moment om mee in de spiegel te kijken? Hebben ze wel in de spiegel gekeken?
Mijn boodschap
Mijn boodschap: omring je met de juiste mensen. Zoek, informeer en tast af. Ga niet over één nacht ijs. Doe het NIET alleen. Ik blijf het van de daken SCHREEUWEN. Onderneem, ga ervoor, laat je niet afschrikken. Maar doe het niet ALLEEN. En evalueer elk kwartaal opnieuw. Een andere gouden regel: zet vanaf het prille ondernemerschap geld opzij, ook als is het maar 1% van je omzet.
Gaat Jeroen in de fout?
Ja en Neen. Het moeilijkste in het hele ondernemerschap is je met de juiste mensen te omringen. Maar wie zijn ze? En wat als je onderneming evolueert? Fouten toegeven is moeilijker dan ze camoufleren. Als ondernemer moet je vertrouwen geven, maar het is meer dan dat. Veel meer.
Weet je wat? Lees het exclusieve interview met Jeroen Meus via volgende link:
https://www.tijd.be/ondernemen/horeca/Ik-ben-op-de-grenzen-van-het-ondernemerschap-gebotst/10063692
Weet je wat en beter plan is? Maak niet de fout die Jeroen maakte. Laat je eigen onderneming eens onder de loep nemen. Door een professional. Ben jij klaar voor de helicopterview van jouw bedrijf door Ilse Dieltjens? Ik wel! :)
Praten met tijdens een virtuele koffie? Klik hier voor een afspraak.