2018 YES! Ik heb winst gemaakt!
Wat nu?
Hoe kan jij als ondernemer deze winst op jouw bankrekening effectief zien verschijnen? Op de meest gunstige manier?
Ik ga je een geweldige tip geven.
Met slechts 3 voorwaarden die jij respecteert:
1/ Geduld
2/ Tijd
3/ Kennis
Geduld en tijd…. Dat kan ik niet voor jou toveren. Maar de kennis wel. Al gedacht aan liquidatiereserve? Oftewel: een techniek waardoor jezelf iets meer cash gunt (en vadertje staat ietsje minder).
Wat is liquidatiereserve?
Liquidatiereserve is een fiscaal interessant instrument om winst op een zo voordelig mogelijke manier uit je vennootschap op te nemen.
Ik neem je mee in een case. Onderneemster Els heeft met haar vennootschap een mooie winst van 55.000 euro geboekt. Els heeft dan ook keihard gewerkt. Maar help, dit is een nieuw probleem voor haar. Want wat doet ze nu best? Een zeer terechte vraag van Els.
Dit bedrag is de fiscale winst van haar bedrijf. Wat betekent dat voor haar als ondernemer? Ik leg haar uit: “Jij kan deze winst geheel of gedeeltelijk reserveren en hiervoor een liquidatiereserve aanleggen. De reden van reserveren is fiscaal gezien het meest interessant. Het is niet meer dan normaal dat jij beloond wil worden voor jouw hard werk.” Els knikt. En zegt dat ze het liefst van alles de winst op haar privébankrekening zetten. Gewoon in echt ‘cash-geld’.
Liquidatiereserve: hoe aanpak je dat aan?
De liquidatiereserve heeft als doel de belastingdruk bij kleine vennootschappen te verminderen. Deze vooraf belaste winsten kan je reserveren door deze tijdelijk of definitief te ‘parkeren’ op een passiefrekening. Dit zal gebeuren aan een taxatie van 10% (dat noemen ze een anticipatieve heffing, dit wil zeggen dat jij er nadien geen belastingen meer op betaalt).
Hoe bereken je dit bedrag? Wat betaal jij echt?
Ik grijp terug naar de case, het voorbeeld van Els die een winst van 55.000 euro realiseerde. 10% op dit bedrag is 5000€, dat betaalt Els als afzonderlijke aanslag op de vennootschapsbelasting. Deze 5000 euro aan liquidatiebelasting, voegt ze toe aan de normale vennootschapsbelasting.
Het toekomstig dividend, afkomstig uit deze reserves bedraagt 50.000€. Dit bedrag kan Els zich na 5 jaar uitkeren. Hier betaalt ze 5% roerende voorheffing op.
Voor de volledigheid:
- Wacht jij tot de liquidatie van jouw vennootschap, dan betaal je geen bijkomende heffing.
- Stel: je keert dividend of winst uit zonder aanleggen van een liquidatiereserve dan is de totale belastingdruk 30%.
Als het financieel mogelijk is, kiest Els dus best voor de liquidatiereserve. Het verschil is echt wel de moeite.
Wat zou jij doen?
Misschien vraag je je af hoe Els plots zoveel winst heeft kunnen maken. Wel, Els werkt niet alleen hard, maar ook slim.
Hoe geraak je aan zoveel winst?
Els past heel ijverig Profit First toe. Profit First betekent letterlijk ‘Winst eerst’. Ik leer mijn klanten hun winst te reserveren. Door het feit dat ze winsten reserveren - elk jaar opnieuw – gaan zij jaar na jaar een serieuze buffer opbouwen in hun bedrijf. Een reserve aanleggen: het werkt erg motiverend.
En dan komt de kat op de koord, want de Profit First methode is even simpel als doeltreffend.
Volgens het principe van Profit First is een aparte bankrekening de oplossing. Een bepaald percentage van de verdiende gelden worden daardoor NIET voor andere zaken en investeringen ingezet.
Wees zo slim als Els en reserveer daarom jouw winstbedrag op een aparte rekening. Het moment dat jij de winst uitkeert na 5 jaar, staat dat cash geld mooi gereserveerd en gespaard klaar op je aparte bankrekening.
Els deed doet dit heel praktisch: ze schrijft elke maand 834 euro over op een aparte bankrekening, gedurende 5 jaar.
Resultaat: Je winst is gereserveerd in cash en op een fiscaal gunstige manier.
Uiteraard zijn de bedragen voor jouw bedrijf hoogst waarschijnlijk anders. Contacteer me gerust voor een analyse van jouw cijfers.
Want winst maken een must is voor elk bedrijf!
Voor 2019 wens ik jou een hele aantrekkelijke liquidatiereserve toe, wil je graag hierover met een buddy praten, klik hier!
Ilse