Word jij een kei in cijfers? | deel 2 van 2 |

Een ondernemer die zijn onderneming serieus neemt, vindt cijfers leuk. Ben jij al zover?  Super! Of…  kan je dit leuk gaan vinden? Natuurlijk!
Maar dat is trainen. Trainen in lezen van getallen.

Als loper en fietser vergelijk ik graag ondernemen met ‘trainen’ voor een ambitieus doel. Mijn sportief doel is een halve marathon in Leiden op 27 mei. En dat vraagt een serieuze inspanning. Niet alleen train ik. Maar ik train met een vooropgestelde tijd voor ogen. En dat is best heavy. Want ik moet mijn grenzen verleggen. De trainingen zijn ver buiten mijn comfort zone.

Zo is dat voor jouw onderneming ook. De meeste ondernemers ervaren cijfers als saai, moeilijk en ‘weinig zeggend’. Ik ben er zeker van dat hoe meer je jezelf er mee confronteert, hoe beter je je cijfers interpreteert. En hoe leuker het wordt.  Alles! En relevanter. Omdat je veel beter weet, hoe het werkelijk met jouw bedrijf gesteld is.  En wat je kan aanpakken of bijsturen.  

Ik had je in vorige mail iets beloofd.  En ja hoor. Het is gelukt. Jouw financiële analyse is klaar. De cijfers zijn ingevuld in de onderstaande tabel.

Ik neem je mee in een cijfervoorbeeld.


Deze cijfers geven jou een beeld van een (jouw) onderneming.


Deze cijfers geven jou een beeld van een (jouw) onderneming.
Ze gaan je antwoorden geven op vragen zoals:

  • Hoe interpreteer je de cijfers?
    Ze geven je een realistisch en historisch beeld van de stand van zaken.

  • Is de winstsituatie en evolutie gezond?
    Deze onderneming is niet gezond. Ze is zelfs verlieslatend. Ik constateer dat de omzet niet voldoende toeneemt t.o.v. de gemaakte kosten. Initiatieven om een omzetverhoging te creëren zijn zeker noodzakelijk. Of kan er een kostenbesparing ingevoerd worden?

  • Welke kosten zijn meest bepalend voor de winstsituatie?
    Kan je besparen op je kosten van grondstoffen of handelsgoederen? Gesprekken voeren met je huidige leveranciers? Korting contant aanvragen bij je leveranciers?
    In deze concrete situatie zie je dat de kosten van de handelsgoederen sneller stijgen dan de omzet.

  • Is de omzet voldoende groot?
    Het omzetniveau is echt te laag om rendabel te zijn.
    Mogelijkheden: andere marktpositionering toepassen met een aangepaste marketingmix.
    Tip: pas altijd verschillende marketingactiviteiten toe om jouw doel te bereiken (je kan via verschillende wegen naar Rome, toch?).

  • Hoe staat het met de brutomarge?
    Een vergroting van de omzet kan in deze situatie een stijging van de aankoop in handelsgoederen teweeg brengen, wat een beter aankoopbeleid met zich meebrengt.

  • Welke kosten kan je bijsturen?
    Hier is het belangrijk om je kosten zeer goed onder de loep te nemen. Wat je kan je besparen?
    De bedrijfskosten moeten OMLAAG, in dit rekenmodel.

  • Welke elementen van de resultaten verdienen jouw grote aandacht?
    Ik constateer, dat de kosten noodzakelijk zijn om dit bedrijf te blijven runnen (om dit te weten, ben ik de specifieke situatie van het bedrijf grondiger gaan bekijken). En het is zeker mogelijk om dit bedrijf gezonder te maken. Met maar één OPLOSSING: omzetstijging!

Geef toe. Dit is kei-interessant! Analyseren van het verleden: het geeft jou de mogelijkheid om jouw toekomst correct te sturen. Jij zit aan HET stuur van je bedrijf.
Nu vraag ik me natuurlijk af: Hoe doen jouw cijfers het in deze tabel?  Word je er blij van?  Of kan het beter? Stuur me gerust een mailtje ilse@ilsedieltjens.com.

Elke week vraagt mijn trainer, hoe gaat? Lukt het met je looptraining? Wat lukt niet? Dat is met een reden. Hij motiveert en stuurt bij zodat ik mijn doel kan bereiken.

Heb jij tools?  Tools om niet alleen achteruit te kijken in je bedrijf, maar ook vooruit?

Hoe kan jij vooruit kijken? Ik kan alvast verklappen dat ik een track & trace systeem heb voor de toekomst van jouw bedrijf.  Ik ben er echt SUPERENTHOUSIAST over!  .
Te benieuwd, lees het deel van Wat is Profit First op deze pagina ... https://www.ilsedieltjens.com/profitfirst/

Vorige
Vorige

Wat is Profit First?

Volgende
Volgende

Marketing en/of financieel plan :)