11 vragen aan een financiële businesscoach


Lang geleden was ik een verlegen dutske.

Hoe kom ik daar nu bij? Wel, onlangs gaf ik een interview en dat deed me denken aan het dutske dat ik ooit was.

Lees zelf maar…

Interview met Ilse Dieltjens.

Ilse, waar legde je de basis van je huidige succes?

De cijferfreak in mij, dat begon al in het middelbaar. Ik wilde me in cijfers bekwamen door te kiezen voor het diploma licentiaat handelswetenschappen, in de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Dat leek me wel wat.

Handelswetenschappen zijn een perfecte basis voor het bedrijfsleven. Een grondige theoretische kennis is een must als je succes wil in het bedrijfsleven, dan ben je winnaar. Zo dacht ik toen al. Ik koos de richting omdat alle vakken me interesseerden: economie, wiskunde, statistiek, maar ook management en talen kwamen aan bod. De economie biedt uitdagingen en opportuniteiten. Het consumentengedrag, nieuwe regelgevingen, alles verandert continu en sneller dan ooit. Als ondernemer moet je snel en daadkrachtig kunnen reageren. Als je een goede basis hebt en je leert wetenschappelijk en bedrijfsgericht denken en handelen, dat is een troef.

Je eerste stappen als zelfverzekerde businesscoach?

Haha, was dat maar waar!

Op dat moment was ik niet zelfzeker genoeg om echt te kiezen voor wat ik waard was. Ik kende mezelf onvoldoende om te kiezen voor mijn dromen.

Wat daar zeker ook in meespeelde was het feit dat het advies van de middelbare school eerder voorzichtig was. Ze dachten dat deze richting te hoog gegrepen was. Toch ging ik voor mijn keuze, het feit dat ze me ‘niet slim genoeg’ vonden, want zo interpreteerde ik dat, wakkerde mijn vechtersmentaliteit nog meer aan. En ik geef toe, het was best veel zwoegen en zweten, maar het diploma was een feit.

Weet je, ik wandelde de hogeschool binnen als een zeer verlegen meisje, zonder zelfvertrouwen, zonder veel vriendinnen, zonder succes bij de jongens, zonder zelfwaarde.

Ik zie mij nog zitten in het hoofdkantoor van ING in de Lange Gasthuisstraat. Mijn mentor vond dat mijn thesis op niks trok. “Begin maar opnieuw” was alles wat hij zei. Ik durfde niet vragen wat er gewijzigd moest worden. Maar ik pakte me bijeen en zette alles op alles. Om vervolgens een pluim voor mijn thesis te krijgen. Mijn veerkracht zat er toen al in.

Je ouders zullen trots geweest zijn.

Ik groeide op in een ondernemersgezin. Altijd, hard en veel werken. Business is a way of life, zo was het ten huize Dieltjens. Ik heb daar levenslessen gehad die ik op geen enkele school zou kunnen leren. Mijn ouders zijn jammer genoeg snel uit elkaar gegroeid. Ze werkten samen maar ze waren niet het liefdevolle koppel. Al snel was er een kink in de kabel. Als kind had ik het best moeilijk met die situatie. Toch hebben ze zo goed als het kon voor een leuke jeugd gezorgd. Vanaf mijn middelbare school waren we bijvoorbeeld elke schoolvakantie weg: mijn moeder, broer en ik. Tot 4 x keer per jaar trokken wij onze skilatten aan. Of we gingen in verre landen de cultuur ontdekken.

Het bedrijfsleven volgde. Welk parcours legde je af?

Ik heb de kans gekregen om in verschillende KMO’s ervaring op te doen. Zowel op vlak van marketing als de financiële kant: debiteurenbeheer, boekhouding enz. Ik organiseerde commerciële acties, deed veel praktische kennis op en dat op verschillende niveaus. Ik pakte de kansen die ik keer op keer afdwong.

Je leidde met succes een schrijnwerkerij. Hoe heb je dat als vrouw ervaren?

Je bent niet de eerste die dat vraagt! Blijkbaar maakt dat toch indruk. Het ondernemen zit diep in mijn hart. Naar mijn mening is er geen verschil tussen een vrouwelijke of een mannelijke ondernemer. Het zit hem in het karakter, de skills, het leiderschap. Ik geloof zeer sterk in het leiden met transparante doelen. Hoe jij als ‘leider’ jouw medewerkers mee op je pad neemt en hoe beter je weet wat er speelt op de werkvloer, da’s belangrijk. Daardoor kan je scoren als ondernemer. En of je dan man of vrouw bent, dat maakt niet uit. Voel je betrokken, sta niet boven aan de trap.

Dat zijn waardevolle ervaringen voor een businesscoach

Zeker weten. Businesscoach dat word je niet, dat ben je. Het coachen als beroep op zich, is eerder als toevalligheid op mijn pad gekomen. Op een gegeven moment besefte ik dat ik inderdaad die kracht heb om andere ‘een sjot onder de kont te geven’. Dat ik heel snel het totaal plaatje zie in een bedrijf, dat beschouwde ik als normaal, maar nu als businesscoach besef ik dat het een talent is. Iets waarin ik me kan in onderscheiden. Ik zie in no-time opportuniteiten waar ondernemers zich niet bewust van zijn. Waar ze op dat moment zelfs nog niet eens over durfden dromen. Ik ben een praktische coach, die naast de ondernemer staat en samen met hem/haar het beste uit de business wil halen. Net zoals een topsporter een mentor heeft die hem bijstuurt en motiveert. Iemand die in hem gelooft zodat hij zijn volgend doel kan behalen, kan winnen. Zo’n inspiratie/mentor, dat ben ik voor mijn klanten, ondernemers.

Zijn er ook momenten geweest dat je twijfelde?

Een volle JA. Een paar keer zelfs. Ik begon als werknemer maar met het hart van een ondernemer. Dus elke keer voelde ik zeer sterk wanneer het verhaal niet klopte (lees: een autoritaire baas, oneerlijke praktijken, geen kansen krijgen om door te groeien, …. ).

Dat proces verliep in fases. Mijn lichaam heeft me telkens met alarmsignalen gewaarschuwd. Ik hoorde dat wel , maar luisterde niet altijd omdat ik te koppig was om het toe te geven. Ik durfde gewoon niet op mijn intuïtie te vertrouwen. Daardoor ben ik een paar keer te lang blijven hangen in werksituaties die niet klopten met mijn waarden en normen.

Ik heb wel altijd het lef gehad om zonder opportuniteit de knop door te hakken. Het waren telkens waardevolle lessen. Elke keer had ik quasi meteen een nieuwe uitdaging beet. Dat maakte me ook tot wie ik nu ben. Sterk, gemotiveerd, positief. Ik geloof in mogelijkheden en weet dat er altijd een weg is naar het volgende level.

Jij pleit voor een gezonde combinatie tussen werk en leven.

Yes, i love it! Ik werk hard, héél hard. Ik kan mijn werk en privé ook niet goed scheiden. Want mijn werk is mijn leven. Dus werken is ook mijn hobby. Work hard, play hard. Een andere hobby is sporten. En dat doe ik op dezelfde manier zoals ik werk, ik stel sportieve doelen. Dus ik plan mijn sport in mijn agenda.

Werk, plezier, sporten, gezond eten, zijn allemaal even noodzakelijk en staan gepland in mijn agenda. Een gezonde balans zorgt voor een sterke ondernemer. En daar heb ik een planning voor nodig.

Jij plant je hele leven. Wat vinden je huisgenoten daar van?

(Lacht). Vraag dat maar zelf aan Tom, haha. Zelfs onze katten Rigel en Markes weten dat er structuur en planning is. Op zondag plan ik de maaltijden voor de week erop, liggen de uitstapjes en afspraken met vrienden vast. En dat heeft vele voordelen, zo zal ik geen verjaardag vergeten. Ik wil niet alleen het maximum uit een business halen, maar ook uit het leven.

Je man Tom is ook ondernemer. Hebben jullie veel aan elkaar?

Ja, zeker weten. Ook al is hij een man van weinig woorden, ik voel dat hij altijd achter mijn keuzes staat. Hij steunt me onvoorwaardelijk en geeft bij momenten de duw in de juiste richting. En hij is er in moeilijke tijden. Dat is vice versa trouwens.

Tom waakt ook mee over mijn agenda. Ik kan nogal eens overdrijven en blijven tokkelen op mijn pc. 😊

Welk aspect van de kleine Ilse ben je nooit verloren?

Het zotte. Het in de plassen springen. Het uitbundig lachen. Het altijd volhouden, no matter what. Het plezier in alles zien. En boeken lezen. Blijven bijleren.

Wil jij mij beter leren kennen, ook na deze vragen, boek hier jouw persoonlijke call.

Vorige
Vorige

5 tips om de cashflow te managen in een seizoensgebonden sector

Volgende
Volgende

Bouw een oorlogskas