4 praktische voorbeelden waarom cashflow geen evidentie is.
Carpale hyperextensie. Dat verschijnt om 9u46 in mijn berichtenoverzicht. 14 minuten vooraleer ik live ga voor een 40-tal ondernemers voor het webinar ‘Veel geld, weinig omzet’. Mijn man Tom stuurde dit bericht, zich niet bewust van de impact op mij. Net op dit moment. Ik zit de daveren op mijn stoel. Want een bijkomend bericht zegt: Onze Mark heeft zijn ligamenten gescheurd in zijn pols. Dat wordt opereren. Voor alle duidelijkheid, Mark is de bijnaam van onze geweldige kater Markès, een echt spring-in-‘t-veld kaliber. Hij is in al zijn enthousiasme met zijn poot in de kattenpaal blijven hangen. En dan blijven trekken en sleuren aan zijn poot om hem terug los te krijgen met de nodige pijnlijke gevolgen.
Veel tijd heb ik niet om hierover na te denken. Ik draai mijn gevoelsknop om en doe mijn ding in het webinar (dat wat was het weer geweldig om te doen, trouwens). Onmiddellijk na het webinar pak ik de telefoon en maak een afspraak bij mijn nicht, de dierenarts vertrouwd met onze viervoeter. Resultaat: onze Mark loopt met een spalk rond zijn poot om het stressniveau terug onder controle te krijgen. Zielig dat het is!
Na de bezorgdheid om de gezondheid van ons lieve knuffelbeest denk ik ook: hier gaat weer een pittige rekening volgen… Niet bepaald gepland, dit. Ik weet niet of je er mee vertrouwd bent, maar een ziekteverzekering van onze huisdieren is niet aan de orde. De dierenartsrekeningen komen letterlijk uit eigen portemonnee. In het geval van onze Markès is dat: een foto nemen van zijn poot , medicatie, opvolging en het advies van de specialist. En operatie natuurlijk. Ja, dat moet betaald worden.
Onverwachte uitgaven die op je pad komen kunnen financiële stress veroorzaken.
En zo is dat ook in je business. Stress: handpalmen die bloedheet zijn, je ligt te baden in het zweet, in bed tikken de minuten voorbij maar de slaap vatten lukt niet en je maag zit volledig in de knoop. Herkenbaar? Dit is puur (financiële) stress.
Jij bent niet de enige.
Vele ondernemers leven van factuur naar factuur, van maand tot maand, letterlijk. De cashflow onder controle houden is voor elke ondernemer een blijvende uitdaging. Hoe groot of klein een bedrijf ook is.
Daarnet had ik een zoom met een klant. Hij had heel wat opdrachten in de houtverwerkingsindustrie. Zoveel dat hij meer in zijn werkhuis bezig was dan wat anders. Maar… zijn facturen liepen een achterstand op. Met daardoor een geldstroom die niet volgt tot gevolg. Stress die niet nodig is, vertelt hij al zuchtend. “Als ik toch maar de discipline had om mijn administratie bij te houden.” En hij vloekt “Verdomme!”
Financiële stress kan echt uit het niks weer oppoppen. Omdat we o.a. administratie, facturatie e.d. niet genoeg als werkgewoonte inbouwen. Het is niet altijd even makkelijk om deze gewoonte in een volcontinu systeem te steken. Niet alle sectoren hebben de luxe om van een gerealiseerde verkoop direct in een factuur om te zetten.
Waarom is cashflow geen evidentie? Ik neem je mee in 4 praktische voorbeelden.
1) De factuur komt niet overeen met de offerte.
Wanneer ik bij het voorbeeld van mijn klant blijf, dan spreken we over een gepersonaliseerd schoolproject, waarbij het niet altijd mogelijk is om exact volgens een offerte te factureren. Omdat er bij dit soort werken simpelweg ook vaak extra werken nodig blijken. Hier heeft de schooldirectrice ineens bedacht dat een bestaande oude houtproject ook afgebroken dient te worden. En dat moet vooraleer jij als houtbouwer aan het nieuwe project kan beginnen. Bam! De werken zijn nog niet begonnen en bijkomende facturatie is een al een feit.
2) Achter de schermen bereiden we voor.
Denk maar aan de voorbereidende werken zoals het ontwikkelen van presentatievoorstellen van maatkasten. Kan je voor deze werken achter de schermen wel degelijk al een voorschotfactuur maken? De klant heeft nog niks gezien, maar wij, als ontwikkelaars, zijn er wel heel wat tijd mee bezig... Als ondernemer investeer je letterlijk al in de getekende bestelbon. Wat je cashflow beïnvloedt, want jij bent je medewerker al volle bak aan het betalen voor de tekenwerken en voorbereidingen.
3) De materialen liggen in het magazijn.
Als betrouwbare ondernemer zorg je er voor dat je de afspraken met je klanten nakomt. De start van de werken is voorzien op 12 november. De nodigde materialen voor een totaal bedrag van maar liefst 80.000 euro liggen in jouw magazijn te blinken. Door barre weeromstandigheden kan het project niet op de geplande donderdag aangevat worden, vertraging. Op de koop toe wordt even later het gehele project uitgesteld tot 11 januari 2021! Jij hebt wel al de materialen aan je leverancier betaald. En dan zijn we een maand verder. De facturatie is gebeurd aan je overheidsklant, maar hij betaalt pas op 60 dagen einde maand. Met als gevolg: jouw cashflow kleurt bloedrood. Vind je dat normaal? Ik denk het niet. Moet je je dan niet eens dringend afvragen om een voorschot te factureren?
4) Ik ken hem persoonlijk.
‘Ik durf geen voorschotfactuur sturen’…
‘Waarom?’
‘Dat is mijne maat Ilse!’
DAT is dus ECHT een dooddoener van jewelste. En pas op, dit gebeurt heel vaak! We hebben het liever zelf moeilijk om facturen te betalen dan correct te factureren aan de vrienden waar we voor werken.
Het is tijd om deze feiten niet langer te negeren. Ga voor waar je recht op hebt! Op elk moment, eender voor wie. Werk altijd volgens goed gemaakte afspraken. Die afspraken maak je op voorhand. Geldstress achter je laten en daarvoor de juiste acties inplannen is vanaf nu een vast agendapunt in jouw agenda.
Neem definitief controle over je geld! Yes you can.
Plan vandaag nog jouw geld-strategie-gesprek: https://www.ilsedieltjens.com/we-gaan-in-gesprek