5 redenen om je ex-medewerker, je ex-baas, je stalker te vergeven

Al 6 maanden wordt mijn Facebookaccount, mijn Messenger, mijn Insta-berichten én mijn mailbox bestookt met … seksistische beelden van een man. Echt waar. Hij vindt het blijkbaar héél belangrijk om zijn lichaam van kop tot teen naakt aan mij te tonen. Na blokkering van zijn account onderneemt hij een volgende stap. Voor hem een logische strategie. Tot het moment dat hij begon te stalken via Whatts’app. Toen was de maat voor mij vol. De beelden zijn niet OK en dan druk ik me heel fatsoenlijk uit. Ik heb het helemaal gehad. Ik ga aangifte doen bij de politie. En die neemt het geval ernstig.

Ik ben slachtoffer geworden van de zichtbaarheid van mijn business. Wangedrag is een onvermijdelijk iets, ook in de businesswereld.

Slachtoffer zijn we allemaal wel eens

> Jij bent slachtoffer van een medewerker die zich ziek meldt. Maar jij weet, net als zovele werkgevers, dat de ziekte geveinsd is. Jouw deadline staat onder druk.

> Jij bent slachtoffer van een businesspartner die andere belangen nastreeft dan jij. Het komt tot een rechtszaak en dat kost je pakken geld.

> Jij bent slachtoffer van een leverancier die niet op tijd de materialen kan aanleveren. De opleveringsdatum is verstreken en de boetes voor het niet afwerken van de werf lopen op tot +10.000’en euro’s.

Toch. Je hoeft geen slachtoffer te zijn.

Je hebt altijd een keuze. De keuze om te vergeven, om iets af te sluiten of om knopen door te hakken. Er zijn veel redenen om te vergeven en de sh*t los te laten.

Een afgesloten proces maakt het leven makkelijker én gelukkiger. Hoe langer je in de slachtofferrol blijft hangen, hoe zwaarder het weegt op je mentaal welzijn.

Ik hoor je denken…

- ja, maar Ilse, dat kost mij bakken vol geld

- ja, maar het is niet eerlijk!

- ja, maar…

Dat klopt. Maar het blijven meesleuren en het blijven aanmodderen in een ‘slecht’ verhaal kost je op lange termijn minstens evenveel energie, tijd en ook geld.

Daarom alleen al is het een keigoed idee om het slechte te klasseren. Om die andere te vergeven.

Nu.

Als je kiest om niet te vergeven, houd je vast aan het verleden. Je mist de prachtige dingen die nu gebeuren. Je straft jezelf 2x. Want jij hebt niet alleen pijn over wat je is overkomen, waardoor jij het slachtoffer bent. Je concentreert jezelf ook om NIET te genieten van je leven nu.

Ben jij perfect?

Ik denk het niet. 😊

Je bent boos op wat de andere je heeft aangedaan. Terecht. Maar vergeet niet dat ook jij anderen hebt pijn gedaan, zelfs zonder dat je er je van bewust bent.

Een meer vergevingsgezinde houding zal je ten goede komen, zowel in je business als thuis.

Heb begrip

Door te weigeren te vergeven, heb je een hardere en een meer veroordelende kijk op anderen dan nodig is. Toon begrip. De fout of de vergissing die ten nadele van jou is gebeurd, kan zijn door een externe financiële druk, een stresssituatie, een tijdelijke crash van de desbetreffende persoon. Lees dit goed: begrip tonen wil niet zeggen dat het incident gerechtvaardigd was. Het betekent dat je ervoor kiest om de menselijke kant ervan te zien en dit zal jou een beter gevoel geven.

Persoonlijke groei

Als jij pijn ervaart, neem dat als een les. In plaats van wrok te blijven koesteren, kan je ook kiezen om je pijn te omarmen en ze als een les in persoonlijke groei te beschouwen. Groei in verdraagzaamheid, in assertiviteit, in zelfrespect, in (zelf)vertrouwen.

Woede en vergeving

Laten we eerlijk zijn. Als je niet vergeeft, is je enige andere optie om het niet te doen. Niet vergeven en wrok koesteren voelt vreselijk. Resultaat: woede, boosheid, machteloosheid. Vergeving is versterkend en verlichtend. Het verbruikt energie en maakt je boos, machteloos, woedend. Kiezen voor vergeving is kiezen voor de schoonheid van een vredige geest. Vergeving is in zijn aard versterkend en opbeurend.

Vergeven betekent niet dat je de situatie niet kunt bespreken met de persoon die je pijn heeft gedaan. Daarvoor kiezen, de dialoog aangaan, kan heel helend zijn. Vergeving betekent jezelf bevrijden van de pijn van vasthouden en jezelf toestaan om verder te gaan – sterker en wijzer.

Van wat ben jij het slachtoffer geworden?

Wat is een pijnlijk voorval in jouw business?

Wanneer heeft de vergeving echt voor jou gewerkt?

Zin in een gesprek hierover? Mail me via ilse@ilsedieltjens.com

Vorige
Vorige

Hoe trek je financiële overvloed aan?

Volgende
Volgende

Wat kost jij als ondernemer? Wat is jouw tarief?