De 5 meest voorkomende oorzaken van cashflowproblemen
Mijn klant heeft een accident gehad. Een sms'ende twintiger rijdt los op hem in terwijl hij op de weg stilstaat, aan het wachten op tegenliggers om dan links af te slaan. De camionette is total loss.
Wat nu?
Gert kan niet zonder die camionette. Hij is niet alleen zijn transportmiddel, maar ook zijn magazijn, zijn werkhuis, hij trekt er zijn remorque mee… Zonder die camionette is Gert werkloos…
Directe actie is noodzakelijk. Het ongeluk gebeurt net voor het bouwverlof en Gert wil er binnen 3 weken weer staan om zijn klanten te bedienen. Al snel stelt hij vast dat er bij zijn vertrouwde garage geen stock is, geen directiemodel of zelfs geen jonge tweedehands. Niet dat Gert zo kieskeurig is, maar zijn camionette heeft een zwaar laad- en trekvermogen nodig. OK, dan maar naar de volgende garage, en nog eentje en nog eentje. Ford, Mercedes, Renault, Peugeot… overal hetzelfde verhaal: wereldwijd is er een chiptekort waardoor autofabrieken en productielijnen zijn stilgelegd.
Dat lost Gert z’n probleem niet op. Zijn vrouw speurt het internet af. Hij rijdt zelfs 150km ver om een jonge tweedehands op de kop te tikken. Nu ja, jong: ze heeft 90.000 km, beschadigingen en kost slecht 6000€ minder dan een spiksplinternieuwe. De verkoper weet dat er problemen zijn in de sector en speelt er handig op in. Vraag en aanbod, weet je wel?
Uiteindelijk wordt er toch een demo-camionette gevonden. Een nieuwe dus, Gert vertrekt op verlof, weet dat de inrichting van zijn camionette ook 10 dagen in beslag neemt en hakt de knoop door. Zonder de camionette te zien.
Dat is het praktisch probleem. Maar dan komt nog het onverwachte financiële stuk. Gelukkig is Gert bij de pinken. Heel snel heeft hij de klik gemaakt dat niet alleen werken, werken, werken het doel is van een onderneming maar ook de cashflow onder controle houden is belangrijk. Met dit voorval bewijst hij weer dat hij dit goed voor elkaar heeft. Er staat immers een reserve-cash-rekening ter beschikking om deze onverwachte uitgave te dekken.
Toch is het een verhaal van frustraties.
- De verkopers van de camionettes zijn gefrustreerd want die willen verkopen maar hebben geen aanbod.
- Gert is gefrustreerd doordat een sms-ende jonge gast aan 80 km/u in zijn gat rijdt. En ook al is hij verzekerd en heeft hij een buffer, hij lijdt verlies. Dit had hij natuurlijk niet gepland.
En jij?
Als ondernemer ken je ook frustraties. Ben je gefrustreerd omdat je de cash niet hebt?
Ik schrijf je dit verhaal opdat het je wakker schudt. Een goede cashflow opbouwen is een superbelangrijk aspect is in het ondernemen, het is het beste bewijs van een gezond bedrijf.
Cashflowproblemen zijn de belangrijkste oorzaak bij het slagen of het mislukken van een bedrijf. Jouw cashflowpositie constant in de gaten houden om de juiste koers te blijven varen is cruciaal. Doe je dit regelmatig, dan kan je tijdig je koers corrigeren om eventuele problemen te voorkomen.
Welke problemen zie ik vaak in bedrijven?
Ik geef je 5 cashflowproblemen die vaak voorkomen.
1. Er is te weinig cash geld voor handen.
In een bedrijf is dat zeer gevaarlijk. Bij onverwachte situaties kan je geen kant op. Je hebt niet de mogelijkheid om snel te schakelen als je geen geld op je bankrekening hebt staan. Ook bij onverwachte economische situaties is het beschikken over een goed gevulde bankrekening geen overbodige luxe.
2. Een tweede cashflowkiller is een te hoog bedrag aan vaste kosten.
Te hoge vaste kosten wegen heel snel door op de cash in je bedrijf.
Denk aan:
- huur
- dure autoleasecontracten
- zakenreizen (die misschien geen zakenreizen zijn)
- restaurantbezoeken
- privékosten volledig door je business laten dragen (zoals het fitnessabonnement)
- …
Deze kosten kunnen snel ten koste gaan van jouw te realiseren winst. Als je hoge vaste kosten hebt, dan vecht je tegen de bierkaai. Jouw verkoop moet optimaal draaien om alleen nog maar jouw vaste kosten te dekken en break-even te draaien. Het verlagen van het bedrag maakt op lange termijn hét verschil voor de winstgevendheid én de cashflow van je bedrijf.
3. Te traag achter je geld van je klanten aan gaan is een 3de cashflow vertrager.
Jij bent een topverkoper maar jouw klanten betalen aan het tempo van een slak. Dat is niet alleen lastig maar het vertraagt alles: de mogelijkheid om zelf je rekeningen van je leveranciers op tijd te betalen. Het vertraagt de groei van je bedrijf. Zet een proces op om je verkoopfacturen zo snel mogelijk te versturen en volg de betalingen er van zo kort mogelijk op.
4. Te snel groeien met je bedrijf is ook een hele gevaarlijke om je cash onder controle te houden.
Even kort door de bocht geef ik je een voorbeeld, en ja, natuurlijk kan een kredietlijn bij de bank een oplossing bieden, toch maak ik je graag hierop attent. Stel, je haalt een groot contract binnen dat de huidige mogelijkheden van jouw bedrijf los overstijgt. Je hebt 3 extra medewerkers nodig om dit project in goede banen te leiden en op tijd op te leveren. De betalingstermijn is 30 dagen einde maand. Maar de eerste voorschotten van je medewerkers dienen al na 14 dagen vereffend te worden. Zoiets zet jou al direct cashmatig vast.
5. Marges
Een het laatste meest onderschatte deel van cashflowproblemen is het niet kennen van je marges. Het zetten van correcte prijzen is een kunst op zich. Het start altijd bij het kennen van al je kosten. Wat is het werkelijke winstgetal dat je draait bij de verkoop van je product, je project of je dienst? Jouw winstmarge vertelt hoeveel geld jouw bedrijf werkelijk verdient. Een te lage winstmarge betekent ofwel dat je kosten te hoog zijn, ofwel dat je prijs te laag is of nog erger, dat beide niet kloppen. Zonder een goed berekende prijs ga je altijd de strijd met de cashflow aan. Door je winstmarge heel kritisch en op regelmatige basis in de gaten te houden, blijf je inzicht hebben in de marge die je draait.
Je zakelijke cashflow verbeteren is een uitdaging van jewelste.
Gert is zich er weer van bewust dat hij de touwtjes goed in handen heeft om deze onverwachte gebeurtenis te tackelen. Zalig, toch. Spijtig genoeg heeft hij niet helemaal de camionette van zijn goesting kunnen kopen, maar zijn klanten gaan er niets van merken. Hij kan de maandagochtend na zijn welverdiend verlof weer met een big smile de sleutel in het contact steken. Op weg om zijn klanten gelukkig te maken met een nieuwe chauffageketel of een warmtepompinstallatie. Fluitje van een cent.
Wil jij groeien naar de CEO van een financieel gezond bedrijf ? Boek nu je winstgevende doorbraakcall.