Hoe versnel jij je cashflow?
Een warme dag dat betekent dat tom en ik al snel ’s ochtends de fiets op kruipen. Een rit voor de boeg van ongeveer 70 km en een 700 tal hoogtemeters. Al snel voel ik dat mijn benen mij gunstig gezind zijn vandaag. De rit schrijft voor dat actief schakelen de norm is. Laat nu dat nog altijd iets zijn waar ik niet genoeg aandacht aan besteed ( ook al heb ik al een aantal fietsjaren achter de rug, nog meer respect voor de dames in de Tour de France ).
Al snel heb ik het weeeeer eens voor, ketting eraf. Nondejeu, wat ben ik toch een kieke.
Schakelen is voor mij blijvend verwarrend. Schakelen is echter part of the game. Wie niet schakelt, zal niet ver geraken, niet letterlijk, niet figuurlijk. Volledig parallel met je business en je cashflow 😊.
Een racefiets heeft versnellingen, zodat je in alle omstandigheden comfortabel trapt. Het is van cruciaal belang dat je op het juiste moment de juiste versnelling actief zet.
Speel met je versnellingen, roept tom al jaren op een stuk, en ontdek hoe het voelt om in verschillende versnellingen te fietsen. Weinig weerstand, dan schakel ik zwaarder en kan ik de pedalen bijna niet rond te krijgen, op naar een lichtere versnelling.
Oefening baart kunst en toch …
Tom legt voor de zoveelste keer uit hoe ik best te werk ga. Hij kent mij ondertussen en zegt erbij, jij luistert toch niet. Hij gelooft mij niet, ik luister aandachtig maar eerlijk, telkens opnieuw heb ik hierover een herhaling nodig. Ik denk er gewoon niet aan. Waarom vergeet ik het telkens opnieuw? Waarom?
Als een fervente fietser en als financieel ondernemingscoach maak ik graag de vergelijking tussen je fietsversnelling en je cashflow.
Als je cashflow goed draait is het tijd om te versnellen en te groeien, om te bufferen. Als je cashflow sputtert en het voelt zwaar om je rekeningen te betalen dan schakel je naar een lagere versnelling en stel je jezelf de volgende vragen ( Let op: naar een lagere versnelling schakelen, betekent niet dat je slecht bezig bent, dat betekent zorgen dat je ketting er niet afvliegt en zoeken naar een oorzaak ):
❓ Heb ik grote of onverwachte kostenposten? Denk aan stijgende dieselprijzen, stijgende materiaalkosten, onverwachte panne met je vrachtwagen, verhoging van de stock om de stijgende prijzen voor te zijn.
❓ Heb je minder verkocht? Heb je een daling in je omzet? Denk aan de volgende mogelijkheden: heb je misschien minder aan marketing gedaan, je offertes minder opgevolgd, …
❓ Speelt de stijgende inflatie je parten? Inderdaad je doet minder met je beschikbare geld, maar zijn je prijzen dan wel update, durf je de inflatie in te dekken?
❓ Zijn je winstmarges te laag? Denk eraan om geregeld een nacalculatie in te bouwen, nog beter, doe het altijd 😊
❓ Is je verkoop verbonden aan het seizoen? Denk je voldoende in je cashflowstromen aan je winter en je zomerseizoen.
❓ Betalen je klanten te laat of niet correct genoeg?
Ik schakel achteraan om met kleine aanpassingen mijn ideale cadans te vinden.
Mijn vraag aan jou is: hoe vind jij je cadans in je cashflow?
Welke kleine aanpassingen maak jij aan de hand van bovenstaande vragen om te versnellen in je bedrijf. Hoe kan jij naar je grotere versnelling overschakelen?
Inderdaad.
Mijn ketting ligt te extreem schuin. Ik ben met mijn gedachten ergens bij de passerende auto’s, de mooie omgeving, dromend, vrij en onbezonnen. BAM. Vloeken.
Dat is wat er in een onderneming gebeurt. We zijn niet gefocust genoeg om ons ‘geld te beheren’, om die cashflow optimaal te laten draaien ( in extremus gaan en situatie’s verkeerd of te dromerig inschatten). Cashflowproblemen is plat gezegd wanneer er geen geld is om je rekeningen te betalen. Je ketting ligt op je kleinste tandwiel vooraan en je zwaarste tandwiel achteraan en dus je uitgaande geldstroom is groter dan de inkomende geldstroom.
Ketting eraf.
Wat als je cashflow sputtert?
Stop dan en stap van je fiets. Constateer. Wat is er echt aan de hand? Wat zijn de oplossingen?
Bouw een buffer. Ik weet het. Ik blijf er over zagen. Het is echter aan te raden van 2 tot 6 maanden buffer te bouwen om je vaste kosten te kunnen betalen. Het is niet de vraag of je ketting eraf vliegt. Het is de vraag wanneer. De wanneer komt toch in elk bedrijf. Iedereen kent het: ja maar, nu heb ik dat net voor gehad, maar als dit door is, dan zal het beteren. Zwijg.
Bouw buffer.
Cashflowprognose voor de komende 6 maanden.
Verkenning van het parcours in de fietswereld is geen overbodige luxe, toch. Wanneer betaal je welke rekening (verzekeringen, abonnementen, leasing, btw, belastingen, roerende voorheffing, onderhouden, licenties, … ), welke cash komt er per maand binnen. Ga aan de slag. Keep it simple. Just do it. Dit is geen moeilijke oefening. Het is gewoon een verplichte oefening.
Kosten in verhouding met wat je binnenbrengt
Durf jezelf eens de vraag te stellen dat je vaste kosten niet ver boven je inkomsten liggen ( design bureau, chique auto, wekelijkse poetsdienst, … ). Zijn deze kosten allemaal ECHT nodig? Ik rij ook niet met een Annemiek Van Vleuten racefiets kaliber rond.
Klantenbetalingen niet correct opvolgen
Dodelijk voor je cashflow. Waar kan jij je procedure verstrakken? Heb je überhaupt regels hieromtrent?
Schakelen in je bedrijf
Te snel schakelen is echter pijnlijk. Hou je groei altijd in de lijn met je mogelijkheden. Groeien is 1 van de mogelijkheden dat je cash opdroogt. Kijk naar groeikapitaal.
Marges. Marges. Marges.
Zijn je prijzen correct? Het is beter om minder te verkopen tegen een correcte prijs. Wees niet bang om klanten te verliezen. Jouw klanten weten wat jouw product waard is. Durf voor jouw productwaarde te staan.
Een fietsles. Een cashflowles (schrijf je nu in voor deze unieke online training).
Zorg dat je niet moet weten hoe je de ketting terug fikst. Zorg dat je niet hoeft te weten hoe je de cashflow terug fikst.
Een stop in een plaatselijke cafetaria na 1.5 uur in Carrapateira, dois café com leite en dois pastel de nata. Ik rij als een prof verder. Vlot, met power, met heel veel goesting en een lach op mijn gezicht. Ik heb het weer onder de knie.
Gaan we samen aan de slag? Boek hier jouw persoonlijke cashflow-call.