Waarom is praten over geld toch zoooo moeilijk?
Hoeveel verdien jij per maand?
Bam! Een nogal directe vraag, ik weet het.
En ik wed dat jij ze ook al wel eens gesteld kreeg tijdens een gezellig samenzijn met je beste vrienden.
En wat gebeurde er toen?
Keek jij stiekem naar je partner en hoopte dat hij/zij het woord nam?
Begon je ongemakkelijk op je stoel te schuifelen?
Maakte je een grapje en veranderde je zo van onderwerp?
Kaatste je de bal terug?
Ik weet zeker dat je het antwoord schuldig bleef. En dat ‘het’ gesprek quasi onmiddellijk een andere wending kreeg. Echter. Dit gebeurt niet wanneer je het over de geldstroom hebt in de andere richting. Ik bedoel daarmee: het bedrag benoemen dat je moet uitgeven aan belastingen, aan etenswaren, aan die dure en steeds stijgende brandstof- en energieprijzen of wat het toch wel niet kost om een terras aan te leggen. Ga zo maar door. En dat praat WEL makkelijk! Valt het je ook op dat geld uitgeven makkelijker gaat, zowel erover praten als het effectief uitgeven?
Hoeveel geld je verdient of overhoudt of hoeveel jij echt wel ‘financieel waard bent’ dat is een veel moeilijker te bespreken onderwerp. En dan heb ik het nog niet eens over dat je bijvoorbeeld een financieel succes boekt, een extra vette bonus op het werk krijgt, een geweldige move in de crypto markt maakt, een mooie erfenis krijgt of een fiks bedrag gestort krijgt van de verzekering (waar je recht op hebt). Wel… ook al gemerkt dat je omgeving je dan met argusogen bekijkt?
Geld is en blijft nog steeds taboe.
Door te praten over geld, maak je het jezelf zoveel makkelijker. En toch schamen we ons als we te weinig geld hebben. Want dan vallen wij uit de boot, denken wij. Of zijn we niet succesvol. Veel geld veroorzaakt dan weer ‘dikke nekken’ toestanden. Je kan het gevoel krijgen dat je jezelf moet verantwoorden. Dat je moet uitleggen hoe dat eigenlijk wel kan dat jij jezelf van alles buitensporigs kan permitteren.
Taboes staan de goede relatie met geld in de weg.
Overtuigingen ivm geld worden van generatie op generatie doorgegeven. Diepgewortelde geldovertuigingen bepalen ons gedrag. Ze beïnvloeden onze financiële keuzes. Doordat we er ook niet over praten blijven deze slechte geldgewoontes overeind. Want we willen er altijd bij horen. En als je niet met een dure auto rijdt (omdat je schulden hebt), kan het wel zijn dat jij je ‘status’ verliest. Hoe denk jij daar over?
Uit de biecht, toen ik nog werknemer was, kreeg ik een bedrijfswagen. Maar met een ‘mindere’ status volgens mijn ouders. En in plaats van blij te zijn maakte ik me toen zorgen. Ik dacht toen letterlijk ‘Wat zullen ze nu denken? Die job hoort toch niet bij haar behaalde diploma?’ Om je maar te duiden, dat auto-status gelinkt kan zijn aan een al dan niet veel beduidende job.
Wat een belachelijke redenering!
Een ander voorbeeld van een geldovertuiging is dat je altijd een goedgevulde spaarrekening of reserve binnen je bedrijf moet hebben. Mensen met die geldovertuiging durven vaak moeilijk geld uit te geven. Ze worden zelfs al zenuwachtig als er niet genoeg geld op hun rekening staat. Ze liggen er letterlijk wakker van, ook al is de norm nog 20 % verwijderd van de situatie die ze op voorhand gesteld hadden.
Financiën is de nummer één reden voor ruzies. De reden waarom families niet met elkaar spreken, waarom samenwerkende ondernemers andere paden gaan bewandelen, waarom vrienden jaloerse opmerkingen maken, waarom koppels scheiden.
Geld is emotie.
Geld is DE grootste stressfactor.
Echter, praten over geld is cruciaal. Zowel in je bedrijf als in je privé-situatie. Je geldovertuiging is niet fout. Nooit. Maar ga met je billen bloot. Een geldgesprek is altijd moeilijk. Het voelt kwetsbaar. Je kan problemen, uitdagingen, verbeteringen direct tackelen, aanpassen en evalueren. Praat en los op. Zo voorkom je bergen schulden en stimuleer je al dan niet bufferen en sparen.
Hoe praat je op een opbouwende manier over geld?
Welke geldovertuigingen heb jij? Onderzoek eerst je eigen geldovertuigingen.
- Welke drie dingen over geld neem jij mee uit je kindertijd?
- Wat is je eerste goede en eerste slechte geldherinnering?
- Wat is je meest gelukkige én je meest pijnlijke herinnering als het gaat over geld?
Welke geld-uitdaging wil je oplossen?
Plan het gesprek in en kies daarvoor een rustige omgeving. Hoe moeilijker het onderwerp, hoe korter je het gesprek laat duren. Splits de te bespreken onderwerpen op in meerdere gesprekmomenten.
Laat je gesprekspartner uitpraten en luister. Ga geen beschuldigingen uiten.
Ga altijd uit van de goede intentie van de andere partij.
Waar hou jij jezelf (als het over geld gaat) tegen in je bedrijf?
Boek jouw winstgevende call.