Volle agenda en een cashflow om van te bleiten…
Bijna 3 jaar geleden had ik een gesprek met een schrijnwerker. Hij had een volgeboekte agenda en was zeer bekend van een realityprogramma op VTM. Voor kijkend Vlaanderen was dit een succesvol zakenman.
Maar de ‘reality’ achter de schermen stond in schril contrast met zijn tv-imago. Zo was de cashflow in zijn bedrijf eerder om van te bleiten.
Dat wrong.
Weet je wat hij toen deed? Hij plande een gesprek in met mij. Gewoon via de meest veilige weg, nl. via het contactformulier op mijn website.
Ons gesprek startte behoorlijk moeilijk. Ik voelde angst. Ik voelde weerstand. Ik voelde ongeloof. Ik kreeg moeilijk de openheid die nodig is om zaken te doorgronden. En ik voelde ook geen bereidheid daartoe. Ik kreeg bijna twijfels.
Toch is dit niet nieuw voor me. Ik herken wat er gebeurt. Het overkomt me regelmatig dat wanneer ik ondernemers voor de eerste keer ontmoet, dat er geen vertrouwen is. Ik voel dan steevast ongeloof voor wie ik ben en voor wat ik sta.
Ik laat me niet uit mijn lood slaan en begrijp wat er aan de hand is.
Het is als springen in het diepe en op voorhand weten dat je de bodem niet zal voelen. Maar zolang jij als ondernemer je niet wil of durft over te geven aan het onbekende wildwater, zolang zal je blijven vechten tegen de kracht van dat onbekende. En wat levert het je op? Waterkolken, stroomversnellingen, onvoorziene watervallen en het onwennige van steeds opnieuw je evenwicht proberen te vinden.
Behalve die schrijnwerker.
Hij voelde het dus ook. Maar als fervent kajakker durfde hij wel! Hij gaf zich ook in zijn zaak over aan het avontuur van businesscoaching.
Ik stelde vragen als:
- Voor wie maak je offertes?
- Hoe maak je je offertes en wat zijn je marges die je toepast op je offertes?
- Waar bestel jij je hout?
- Weet jij hoeveel belastingen jij moet betalen?
- Is je btw-bedrag gereserveerd?
- Hoe maak jij reclame?
- Hoe sta jij als zaakvoerder tegenover je medewerkers?
- Welk loon schrijf jij over naar je privérekening?
- Jeroen, wat doe jij in je vrije tijd?
Joene (dat is zijn roepnaam) z’n ogen beginnen te schitteren bij die laatste vraag. Als een spraakwaterval begint hij te vertellen over zijn avonturen als kajakker, als wildwaterkajakker wel te verstaan. Hij trekt zonder plan de rivier op. “We zien wel wat er komt. Gaan we dit weekend niet, dan zeker het weekend erop. Met wie, waar, hoe, dat zien we wel. Zo ben ik!”
Ik vat in gedachten deze ondernemer in 3 kernwoorden samen: onverwacht, wild, avontuurlijk.
Hier komt mijn hoofdboodschap: ‘Hoe je één ding doet, zo doe je alles. Hoe jij privé in het leven staat, zo doe je ook je zaken.”
Als je dit inzicht niet tot je laat doordringen, dan verandert er niks.
Hoe Joene zijn hobby aanpakt, zo staat hij ook letterlijk in zijn business.
Het goede nieuws was: het was niet rampzalig. Want Jeroen, van www.joenes.be heeft immers een volle agenda.
Als jij weet waarom het scheef zit met wat je ook doet en waardoor dat eigenlijk komt, dan is het easy peasy om dingen te veranderen.
Want, dan verandert alles. Zakelijk en privé.
Zo geschiedde het ook bij Joene. Joene liet er geen gras over groeien en stapte in een persoonlijk traject bij mij.
Hoe werkt hij nu?
Hij selecteert voor wie hij offertes maakt. Hij steekt geen tijd in klanten die hij niet wil.
Hij maakt op regelmatige basis nacalculaties. Zijn eerste nacalculatie, een opdracht van mij, was een regelrechte eye-opener. Het was overduidelijk dat zijn prijzen veel te laag waren. Prijzen verhogen vond hij daardoor niet moeilijk. Hij kon de nieuwe hogere prijzen ook perfect en zelfverzekerd motiveren aan zijn klanten.
Hij vraagt na wat zijn te betalen belastingen zullen zijn. Hij opent een aparte bankrekening en reserveert op regelmatige tijdstippen de nodige reserves. Hij krijgt grip op zijn cijfers.
Hij betaalt netjes zijn salaris uit, zijn privébankrekening vaart er wel bij. Hij volgt consequent zijn offertes op (aan marketing doet hij niet, omdat dat op dat moment niet nodig is).
Hij gaat niet meer met zijn medewerkers om zoals met zijn maten op de kajakvereniging. Hij behandelt hen met respect maar maakt ook duidelijke afspraken. Hij bewaart daardoor iets meer afstand. Het werk verloopt veel efficiënter. Hij maakt elke week een planning en deadlines worden steevast gehaald.
Wat een succes!
Nu zijn we 3 jaar later. De cashflowproblemen zijn VOLLEDIG van de baan! Meer zelfs, door een onverwacht obstakel in zijn privéleven heeft hij een hoger loon nodig. Zonder blikken of blozen geeft hij zichzelf een fikse opslag. Zo heeft Joene nu een perfecte work-life balance. Hij is ELK weekend op het water te vinden. Onlangs wilde een klant van hem geen voorschot betalen. Na wat gezever neemt hij zijn beslissing. “Ilse, no worries! Hier draai ik mijn hand niet voor om.” Hij vertelt mij stilletjes dat hij nu tijdelijk van zijn belastingen-reserves ‘moet’ lenen, maar binnen de 2 maanden wordt dit rechtgezet en heb ik een winstgevend project opgeleverd”. Hij glundert.
Joene geloofde steevast dat je op basis van je buikgevoel en hoe je het altijd al deed en vooral door hard te werken en kwaliteit te leveren, het wel zou redden. Maar zo zonder plan of begeleiding aan de slag gaan en geloven dat dat wel goed zal komen, was eigenlijk geen goede strategie. Hij saboteerde zichzelf en hij was er zich niet van bewust.
Tijdens ons telefonisch gesprek voegt hij er aan toe: “Eigenlijk is er niks veranderd aan mijn werk, maar doordat ik nu alles bewust becijfer en beredeneer, reserveer ik nu het geld waarvoor het nodig is. En ik maak meer winst. Toch straf hé?” Hij kan het zelf bijna niet geloven.
Door met jou in zee te gaan Ilse, staat zelfs wildwaterkajakken elk weekend op de agenda.
En jij ?
Ik nodig je uit om aan de slag te gaan met ‘dat ding’ dat jou saboteert.
Alleen, weet jij wat jouw ‘ding’ is?
WIL je het weten?
Doe dan hetzelfde als Joene. Boek je call hier.