5 stappen naar een beter financieel cijferrapport

Het is dinsdag, 15u00 exact. Ik klap mijn laptop dicht, de werkdag zit er op voor vandaag. Vandaag haal ik Ferre op aan de lagere school. Ferre is het petekind van Tom en echt een plezant kind. Ik spring in mijn auto en rijd naar Westmeerbeek. Wanneer ik bij de school aan kom, verbaas ik mij telkens weer hoe werkende ouders dat elke dag voor elkaar krijgen om werk met ‘thuis’ te combineren. Soit, geen tijd voor overpeinzingen, een enthousiaste Ferre snelt mij toe. Wat een energie, wat een positiviteit komt mijn richting uit! Zalig, ik krijg meteen een warm gevoel van binnen. En ik weet weer waarom ik dit moment elke maand als vaste afspraak in mijn agenda plan.

In de auto gespt Ferre zich vast en tegelijkertijd komt er een stroom van de gedetailleerde verhalen op gang. Ik laat me meeslepen in deze verhalen, ze zijn heerlijk gekruid met de kinderlijke fantasieën en grappige uitdrukkingen typisch voor een 7-jarige. We genieten er allebei van. Hij vraagt mij honderduit wat we allemaal gaan doen. We hebben de héle avond want hij blijft slapen. Morgenvroeg ga ik hem terug afzetten aan zijn klasje. Op de lijst staan: 4 op een rij, een bordspel, een waterbedgevecht en een bladje huiswerk. Na wat onderhandelen schrappen we het lezen van de to-dolijst en we vervangen het door het verhaal van de tovenaar voor het slapengaan. Op het menu staan ‘oranjepatatten’ met worst en een rijstdessert. Oh ja, en bij het ‘filmpje kijken’ hoort popcorn.

Wat is er het leukst? Het filmpje of de zoute popcorn die Ferre helemaal zelf kan maken 😊? Het is een gewoonte die Ferre-de-beste-popcorn-maker-ter-wereld tot een traditie heeft omgetoverd. Als je zelf al popcorn hebt gemaakt dan weet je dat het hele proces nog geen 10 minuten duurt. Van maïs afwegen tot het horen poffen van de maiskorrels in de pot. Ferre staat op een stoel naast het fornuis. Ik met ernstige ogen op hem gericht. 4 minuten is de totaal tijd voor een maïskorrel om te ontpoppen tot volwaardige popcorn. Na minuut 1 kijkt Ferre met een vragend gezicht: ‘Ils, hoe lang nog?’ Dit gebeurt echt iedere keer, haha. Ik kijk met draaiende ogen: ‘Ferre, geduld, er is nog maar 1 minuutje voorbij, nog 3 minuten.’ Een halve minuut later vraagt hij opnieuw op een dwingende toon: ‘Hoe lang nog?’ Ik zwijg. Waarop hij antwoordt: ‘Ils, ik ben geen geduldneus’.

Geweldig: GEDULDNEUS. Heb ik het wel goed verstaan? Verbaasd vraag ik: ‘Wat ben je niet?’ Hij antwoordt (wel geduldig vind ik nu) ‘Ils, ik ben geen geduldneus.’

Ik schater het uit, waar haalt hij het? En pop! De 4 minuten zijn om.

De volgende dag om 9u30 klap ik mijn laptop weer open. Het is woensdag dus tijd voor de Vraag & Antwoordsessie van mijn online programma ‘Grip op je cijfers plan’. De cijfertoppers zijn keigoed bezig en hebben hun financiële gezondheidscheck achter de rug. Deze financiële gezondheidscheck kan je beschouwen als ‘het rapport’ van je business. De reacties hierop variëren van ‘Verhelderd, inzichtelijk tot confronterend’.

Eén van mijn klanten heeft een rapport waaruit je kan besluiten dat er best wel wat werk aan de winkel is. De cashflow verdient op zijn zachts gezegd geen deliberatie. Deze cijferbaas moet echt aan de slag met zijn cijfers en de daarbij horende acties. En … dat is eng! Net zoals op school vroeger, geeft dit rapport een slecht gevoel (ik ga er vanuit dat iedereen wel eens een buis gescoord heeft 😉). Dat doet je twijfelen als ondernemer, als mens. Maar het vraagt ook moed om dit onder ogen te zien en doorzettingsvermogen om het bedrijf weer ‘gezond’ te krijgen. En geduld natuurlijk.

Maar waar een wil is, is een weg. En als coach ben ik er om te helpen bijsturen.

Vragen die je je als ondernemer zeker moet stellen:

1) Is je loon als zaakvoerder in verhouding met de omzet die jij in je business draait? Werken jullie als man en vrouw in 1 bedrijf? Zijn beide uitgekeerde lonen in verhouding? Zijn privé-uitgaven in verhouding met de uitgekeerde lonen? Belast je het bedrijf te fel met uitzonderlijk hoge lonen?

2) Zijn de vaste kosten ten laste van het bedrijf ook effectief bedrijfsgerelateerd? Zijn de kosten verschrikkelijk hoog? Kan je in de kosten schrappen of besparen? Durf je echt voor jouw bedrijf te gaan en die rust te creëren? Of blijf je aanmodderen door geen actie te nemen?

Weet jij welke kosten zich bevinden onder ‘kleine benodigdheden’? Welke kosten omvatten de representatiekosten? Zijn restaurantkosten van 1000 euro per maand in verhouding met je cijfers? Autokosten van 1500 euro per auto per maand, is dit relevant voor jouw bedrijf?

De abonnementen gelinkt aan software, zijn dat nog allemaal abonnementen die je gebruikt? Een boekhoudpakket met een licentie van 300 euro per maand, is dat echt nodig?

3) Reken jij tijdig af met je klanten? Of laat je de afrekeningen zolang aanslepen zodat je niet meer (correct) afrekent? Ben jij zoals onze huisloodgieter die hier 10 jaar geleden een toilet plaatste en waarvan we ondanks meermaals vragen nog steeds geen factuur hebben ontvangen? Gebruik jij een waterdicht systeem dat ook werken factureert die anders makkelijk door de mazen van het (facturatie)net zouden glippen? Hoe zorg je ervoor dat de arbeiders op een gemakkelijke manier communiceren met de administratiedienst?

4) Heb jij een plan om je schulden of je huidig kaskrediet af te bouwen? Een planning is absoluut nodig, maar wees voorzichtig. Je gaat beter traag en gestaag dan te snel en daardoor ongecontroleerd. Want net op die manier ontstaat er stress en onmacht over geld.

5) Durf jij je klanten een minimale betalingstermijn af te dwingen? Jij hebt je werk met klasse geleverd, je factuur volgt en ook de klant heeft dan een strikte verplichting: betalen. Bij de bakker ontvang jij toch ook geen brood als je de euro’s niet op de toog legt. 60 dagen na factuurdatum is geen optie, dan is er een probleem. Laat dit niet het jouwe zijn.

Je leest het goed. Een rapport betekent dat jij als ondernemer verbeterpunten zichtbaar maakt. Zowel op de inkomsten kant als de uitgaven kunnen veranderingen aangebracht worden. Op elk punt dien je een structuur te bouwen en te onderzoeken hoe jij jouw financiële check kan verbeteren. Dat vraagt geduld.

Ben jij een geduldneus?

Of ben jij de ondernemer bij wie die de moed in de schoenen zakt bij het zien van een 4/10? Nee toch! Bedenk ook: een verwittigd ondernemer is er 2 waard. Wat je weet, daar kan je aan werken.

Wil jij ook weten hoe je er voor staat? En liever slimmer en gerichter gaan ondernemen? Wel, dan heb ik 2 x goed nieuws.

1/ Maak nu jouw afspraak en we gaan in gesprek.

https://www.ilsedieltjens.com/we-gaan-in-gesprek

2/ Ken je de Belgische Ondernemers Podcast al? Ik gaf er een interview (aflevering 26) je kan het hier beluisteren, https://www.youtube.com/watch?v=j8zrVNPAV8g&t=1055s

Vorige
Vorige

Nog enkele weken op je tanden bijten.

Volgende
Volgende

Zit je ego in de weg? 3 prangende vragen