Flater als een pro: 5 tips om het hoofd koel te houden in een crisis

2 flaters in 10 dagen. Het zweet brak me uit. Op het scherm van mijn gsm verschenen 2 gemiste oproepen van deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de live workshop ‘Hoe optimaliseer ik mijn cashflow?’. En 3 sms’en.

Als je denkt ‘Is dat nu zooo erg Ilse?’ Ja, toch wel, want ook mijn mailbox puilde plots uit met mails en vragen in de stijl van ‘ik heb mijn link nog niet ontvangen voor de training, kan dat?’

Het was 7u51. Een kleine 10 minuten voor de start van mijn webinar. OMG. De zenuwen gierden plots door heel mijn lijf. Hu? Hoe kan dat nu? Alles was toch tot in de puntjes voorbereid! Het is trouwens ook niet de eerste keer dat ik een webinar geef. Maar nu… de vragen: Waarom? Hoe kan dat? Wat gebeurt er? Tolden door mijn hoofd. Ik begon echt te stressen. Tot… ik mezelf tot kalmte riep. Ik belde naar mijn marketeer en ondertussen zat ik als een zot mails te beantwoorden met de juiste link van de training.

Mijn marketeer was wel degelijk mijn redder in nood. Hij reageerde heel snel en accuraat, kortom als een professional en op exact 3 minuten voor 8 uur had elke deelnemer de correcte link in zijn of haar mailbox zitten.

Adem in, adem uit. Er is niks aan de hand Ilse! Zo startte ik de training “8 manieren om je cashflow te verbeteren”. Tussen haakjes, omdat ik door de stress de recordknop vergat in te drukken, doe ik de training op 16 maart opnieuw. De deelnemers merkten er niets van, ze waren enthousiast.

Frederik actief in een groothandel van voeding, schreef dit: “Het webinar was zéér interessant, dank ervoor!” Dieter sms’te: “Ilse dat heb je goed gegeven en jij hebt het belang van cijfers nog eens in de verf gezet.”

Weet je waarom deze training zo waardevol is?

Omdat je gaat begrijpen waarom het maken van een cashflowplanning een noodzaak is als jij je geld goed wil beheren. Een tipje van de sluier: bij het opmaken van een cashflowplanning komt het aan om je omzet te plannen en dan raad ik je ten stelligste aan om zeer realistisch te werk te gaan. Let op: voorzichtig is iets anders dan realistisch.

Hoe doe je dat concreet? Natuurlijk heb je geen glazen bol, ik ook niet. Maar je weet wel hoeveel gesprekken, hoeveel budget er nodig is enz. om uiteindelijk jouw deals te kunnen scoren. Je kent de pieken en dalen in je bedrijf. Wel, dan ken je ook je aantallen, je cijfers. Omzet is (nog altijd) prijs x aantal. Begin dus maar te cijferen!

Na de masterclass interviewde ik voor mijn volgende uitdaging Robin van Strever (neen, ik verklap nog niet wat ik ga doen : ) (ps wel op 16 maart J). Robin zei, dat het interessant is om 2,21 marge te tellen ipv 2,20. Zoiets kan alleen als je je cijfers kent . Als je weet wat er binnenstroomt via je bankrekening én wat er ook weer buiten gaat. Jouw prijs is jouw ‘magic’.

2de flater.

Ik kapte muesli in het koffiemachine. Ja, echt waar, dat lees je goed. Maar dat was niet thuis … Stel je voor: op onze wekelijkse BNI-meeting viel de koffiemachine zonder ‘brandstof’ en dus ook 90% van de deelnemers. Koffie maakt je alert, maakt je wakker… Wat doe ik dan? Ik sleur blindelings een zak koffiebonen uit de kast. Op de automatische piloot ga ik verder in actie. Terwijl er door mijn hoofd flitst: “Mmmm, dat ziet er niet boonachtig uit” ben ik plots helemaal klaarwakker. Oh mijn god! Dat is geen koffie maar… muesli!?! Ach sh*t hé!

Gelukkig ben ik praktisch ingesteld en weet ik hier ook de stofzuiger staan. Het ‘probleem’ is snel en makkelijk van de baan. Alles komt goed. Zeker met een kopje verse koffie.

Tja. 2 x op korte tijd heb ik mij moeten herpakken. Om zonder rode kop toch het beste van mezelf naar boven te halen. Koel reageren en toch mijn ding doen. Niet panikeren, maar rustig nadenken en met gezond verstand de nodige acties nemen. OK, ik geeft toe, de ene situatie is de andere niet. Maar toch…

Hoe reageer jij in crisissituaties? Hoe pak jij het roer weer in handen? Hoe houd jij jezelf in de hand, zeker als het tegenzit?

Sta er eens bij stil.

Om af te sluiten, geef ik je snel 5 super efficiënte tips:

Ontspan. Of probeer te ontspannen, zodat je rationeel kan nadenken. Indien nodig, ga eerst even naar Beslis niet te snel, maak het verschil tussen wat er echt gebeurt en jouw gedachten over de gebeurtenis. Met andere woorden: maak van een mug geen olifant…
Wat is hier positief aan? Buig het negatieve om naar iets positiefs. Soms kan je maar beter lachen met je flater.
Sla niet in paniek en denk zeker niet van ‘Ik kan dat toch niet’, ‘Alles is om zeep’ enz. Maar denk in termen van ‘Wat kan ik nu wel doen?’
Houd je niet bezig met problemen
die je op dat moment toch niet kunt oplossen. Richt je liever op zaken waar je wel wat aan kunt doen.

Plan nu je winstgevende call in!

Vorige
Vorige

Volle agenda en een cashflow om van te bleiten…

Volgende
Volgende

Welke producten kan jij schrappen in je aanbod?