Welke producten kan jij schrappen in je aanbod?

Ken je Andermans zaken, het TV-programma van de grappige Kamal Kharmach. Velen spreken me er over aan en vragen mijn mening :). Wel…

Kamal zegt ja, ik zeg nee.

Kamal zegt nee, ik beaam.

Toch zoiets. Ongeveer.

Neen serieus, ik vind het uiteraard een interessant programma, maaaaaaar…

10.000 euro besparen op de aankoopprijs van het vlees?

Niet (helemaal) akkoord!

Ja, Kamal heeft gelijk dat de slager waar hij naar refereert betere aankoopdeals heeft afgesloten. MAAR. Deze slagerij draait een omzet die x aantal keren hoger is. Uiteraard kan je dan betere aankoopdeals afsluiten. Het is evident dat je je aankoopprijzen steeds goed in de gaten moet houden, maar ondernemen is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt (in een TV-programma).

Deze discussie katapulteert trouwens letterlijk terug in de tijd. De tijd van hoogoplopende discussies in mijn schrijnwerkerij.

Ja, mijn mede-bestuurders hebben 100% gelijk als ze stelden dat ik mijn eikenhout te duur aankocht.

Maar. Wanneer ik antwoord dat ik én de opdrachten nog niet heb om eikenhout op stock te leggen én de cashflow niet heb om de leveranciers snel te betalen … Dan sta ik niet bepaald in een sterke positie om tegen een lagere aankoopprijs de deal te sluiten. Het is wat het is. Je zit in een bepaalde positie van omzet en cashflow. Maar hoe geraak je daar uit? Het is niet altijd zo eenvoudig, maar met een goed plan/coach geraak je echt wel vooruit.

Een te gevarieerd aanbod in de winkel, is not done.

Akkoord!

Hoort vers brood in een slagerswinkel? Hoort een assortiment van charcuterie in een bakkerszaak? Hoort een schrijnwerkerij zowel daktimmers, als poorten, als trappen, als exclusieve houtconstructies zoals poolhouses te verkopen?

Het is een eindeloze discussie. Kamal zegt nee. En ik zeg ook resoluut neen.

Focus op de producten waar jij sterk in bent. Waar jouw hart gaat van zingen. Waar jij marge kan op kan pakken en omzet mee kan draaien. Dat waar jij voor staat!

Zoals …

Respect voor kwaliteit.

Respect voor het ambacht.

Respect voor jouw meerwaarde.

Toch zijn de meningen sterk verdeeld. Het bekende argument: "Wie heeft er tijd om naast zijn drukke job de slager, de viswinkel, de fruit&groentenspeciaalzaak, de bakker en de supermarkt te bezoeken?" Dat is waar. En toch…

Het overduidelijk een gemak om ‘alles’ in de supermarkt aan te kopen. En toch blijf ik erbij dat de kwaliteit, de ambacht, het respect voor het product dat je aan alles kan ruiken, proeven, voelen, beleven enkel hebt als je kiest voor een gespecialiseerde zaak.

De vraag is: ga jij voor je ‘gemak’ of ga je voor je ‘vakmanschap’?

Ik kies duidelijk voor het laatste. Ik geloof in de sterkte van een ambacht. Ik geloof in het eeuwenoude gezegde: "Schoenmaker bleef bij je leest". Ik kies een restaurant met een beperkte kaart boven een restaurant dat zich voordoet als Chinees maar waar naaste de honderden gerechten ook pizza’s en pasta cabonara op de kaart staan. Ik kies voor een loodgieter die weet hoe hij sanitair moet aansluiten en niet die loodgieter die ook mijn dakpannen recht legt.

Dan kom ik tot de dezelfde conclusie als Kamal, dat:

1) een topaankoper worden en zijn

2) een specialist in je vak zijn

3) een correcte winstmarge op je product nemen

een absolute must is om van je business een winstgevend geheel te maken.

Hoe meer dat jij je specialiseert in 1 product, hoe hoger je omzet, hoe makkelijker je aankoop verloopt. Focus op 1 product betekent na verloop van tijd betere aankoopmarges. De ene actie volgt automatisch de andere. Het onmiddellijke resultaat is dat je cashflow een boost krijgt. De bankrekening lacht je toe. Leuk!

Welke producten kan jij schrappen in je aanbod?

Waar kan jij je aankoopbeleid verbeteren?

Hoe kan je deze cashflow nog een extra duw in de rug geven?

Wat vind jij van deze insteek? Wat kan jij hiervan toepassen in jouw business?

Hoe kan je deze cashflow nog een extra duw in de rug geven?

Het is eenvoudig. IEDERE ondernemer KAN zijn zaak verbeteren. Iedere ondernemer heeft blinde vlekken. Als je je daar al van bewust bent, zal je sneller advies kunnen aannemen en toepassen in je onderneming. En dus ook groeien en meer winst maken.

Ja, ook jij! Boek hier je winstgevende call!

Vorige
Vorige

Flater als een pro: 5 tips om het hoofd koel te houden in een crisis

Volgende
Volgende

3 acties om jouw gewenste resultaten het makkelijkst te behalen