Jij laat kansen liggen, sorry not sorry + 6 hacks voor meer zelfvertrouwen uit te stralen.
Na de zoveelste managementvergadering verliet ik teleurgesteld de meeting room. Met een licht gebogen hoofd omdat ik mijn tranen wilde bedwingen. Ik had wéér niks gezegd! Ik bekritiseerde mezelf in stilte, voor de zoveelste keer. Ik droeg niet bij aan sterke innovatieve ideeën. Niet dat ik die niet had, in tegendeel. Maar ik hield ze voor mezelf en wachtte af tot het perfecte moment zich zou voordoen. Want dan… dan zou ik ze op tafel gooien.
Geloof mij, dat doet zich nu nooit meer voor.
Een week later stond ik aan de koffiemachine. De CEO sprak mij aan. Vriendelijk maar zeer kordaat zei hij “Ilse, ik heb je niet op de positie van financieel manager gezet om elke week opnieuw zwijgend in de managementvergadering te zitten. Dan kan je beter verder werken.”
BAM!
Op dat moment besefte ik dat ik mezelf klein hield. Dat moest veranderen!
Inderdaad de veel luidruchtigere managers hadden niet altijd inhoud, maar zorgden wel voor vulling. Zij werden gezien en gehoord. En ik? Ik realiseerde mij plots heel duidelijk waar mijn werkpunten lagen.
Kansen, opportuniteiten, omzetverhogingen (in die tijd salarisverhoging), aanzien en autoriteit zijn rechtstreeks verbonden met hoe zelfverzekerd en zichtbaar je bent. En als je minder zichtbaar bent, en minder zelfzeker, ja, de gevolgen moet ik je niet vertellen. Niemand kan je de boost geven die je verdient, behalve jijzelf.
Ik geef je mijn krachtigste hacks om meer zelfvertrouwen te creëren en uit te stralen. Het zijn 5 eenvoudige, effectieve trucks die ik mijzelf in de jaren eigen heb gemaakt.
Here we go:
1) Ik ben het niet eens met jou.
Het is zo gemakkelijk om gewoon te knikken en in te stemmen met de ideeën van anderen. Ons onderbewustzijn weegt af, een soort reactie-analyse, en besluit dan dat er minder nadelen aan verbonden zijn om gewoon in te stemmen. Het is ook makkelijker om met de input en de ideeën van anderen in te stemmen dan ze te bekritiseren. Dat kan iedereen. Maar het is ook OK om je mening te uiten, beleefd en beknopt jouw visie toe te lichten. Het moment dat ik begon bij te dragen aan de managementvergaderingen zag ik verschuivingen op mijn pad komen. Ik kreeg onmiddellijk meer aanzien. Ik zag dat wat ik zei als belangrijk werd aanzien. Mijn vertrouwen groeide vooral door heel snel in de vergadering ‘iets te zeggen’, liefst binnen het eerste half uur van de meeting. In het begin met fameuze zenuwen dat wel. Maar ik won even snel vertrouwen.
Probeer het eens op de volgende manier "Daar ben ik het mee eens, Karel, bovendien vul ik aan met ...". Durf je mond open te doen, durf te praten.
2) Stop met zekerheid te zoeken.
Je verkondigt je mening. En je eindigt met een vraag zoals: "Dat is iets wat we kunnen doen, toch?". Een no-go. Omdat je jezelf hiermee in vraag stelt. Dat geeft geen zelfverzekerde indruk. Je gaat zelf wankelen. Dus vraag niet te veel bevestiging en schrap de ‘toch?’.
3) Stel jezelf altijd zelfverzekerd voor.
Hoe? Zeg altijd duidelijk je voornaam en je achternaam en je geeft een stevige handdruk als afsluiter. Waarom? Het straalt assertiviteit, zelfvertrouwen en zelfzekerheid uit. Kijk eens in je omgeving wie dit doet. Het zijn sowieso de ondernemers waar je naar opziet.
4) Zeg nee.
Er gaat niets boven een stevige, kwalitatieve nee om als een bewuste, sterke en zichzelf respecterende ondernemer over te komen. “Jill, ik help je graag met de procescontrole van het magazijn maar mijn handen zijn vol tot het einde van de maand met het nieuwe project in Halle. Ik denk dat Elke een geweldige copiloot zou zijn!”.
5) Toon jezelf.
Ga altijd vooraan zitten in de vergadering. Schouders naar achteren, glimlach op je face. Blijf je niet verstoppen achteraan in de klas. De stoute kinderen moeten immers achteraan de klas zitten. 😉
6) Sorry not sorry!
Echt... Stop met sorry te zeggen! Voor jouw mening hoef je echt nooit sorry te zeggen. Dit is voor mij persoonlijk een superbelangrijke verandering geweest in mijn leven. Achter alles wat ik dacht dat niet ok was of niet volgens de andere zijn normen, liet ik vaak een ‘sorry’ horen. Te vaak. Ik ben wie ik ben. Dit was dus een echt werkpuntje maar eentje met veel resultaat.
Waar liggen jouw verbeterpunten ?
Laat jij kansen schieten?
Zet jij jezelf niet voldoende op de voorgrond waardoor anderen met jouw kansen gaan lopen?
Zit er meer in jou en jouw bedrijf dan dat er tot nu toe uit komt?
Ik ben benieuwd.
En ik neem al actie: ik stel je een sparringsmoment voor.
Jawel, jij en ik gaan sparren over jouw bedrijf. Waarom? Omdat ik er zeker van dat jouw onderneming nog kan groeien. Sorry not sorry. En ik daag je uit. Heb jij het lef om een call te boeken? Zeg nu maar ja. Want samen gaan we bekijken hoe het beter kan.
Wil jij in de laatste honderd dagen van het jaar een omzetboost realiseren?
Met winst als kers op de taart? (wat had je gedacht 😊).
Welke ambitieuze ondernemer wil dat niet.