3 acties om jouw gewenste resultaten het makkelijkst te behalen

Zondag 16 januari, 9 uur stipt. Afspraak in Herenthout met mijn sporttrainer. Vandaag is het tijd voor evaluatie. Want meten is weten. De test op de loopband staat op het programma, om te kijken hoe het met mijn hartslag en mijn snelheid qua lopen is gesteld. Na 15 minuten lopen, versnel ik elke minuut met 1 km/u en volgen we op hoe mijn hartslag reageert.

  Nieuw schema volgt en dat geeft me weer nieuwe energie, yes!

  •  Done.

  •  Nieuw schema volgt en dat geeft me weer nieuwe energie, yes!

We trainen nu met elkaar sinds april 2021. Elke week stuurt mijn trainer mij een trainingsschema door in overeenstemming met mijn agenda. Correctie, ik ben fanatiek in sport, waarschijnlijk omdat het ook echt mijn ontladingsmomenten zijn. Dus als ik heel eerlijk ben: ik pas mijn zakelijke afspraken in mijn sportieve agenda 😊. Mijn vaste planning bestaat uit 3 looptrainingen en 2 fietspogingen in het weekend met daarbij een gezonde afwisseling tussen mijn koersfiets en mijn mountainbike. We werken altijd naar een bepaald doel en mijn hartslag is een belangrijke parameter voor de trainingen. Het laatste doel was de Trail van de Schorre. Ondanks de slijk en massa’s modder, heb ik met veel plezier een mooi resultaat neergezet (15e van de 75) en alweer een doel afgevinkt.

Ja, en dan Ilse?

Inderdaad. Ik schrijf deze topic uiteraard niet om jou aan het sporten te krijgen… Haha, maar wel omdat het je inzichten geeft voor jouw business. Namelijk dat resultaten goud waard zijn. Ik spoor je letterlijk aan om te meten!

Wat kan je doen en meten?

- Een cashflowplanning maken

- Je resultatenrekening up-to-date houden

- Je balans bestuderen (alvorens hem in de kast te zetten of er gewoon nooit naar te kijken)

Waarom zou je hier tijd in steken, je hebt het al zo druk… Ja, ik weet het, ik hoor het zowat elke ondernemer zeggen. Maaaaaaar toch zijn deze acties levensnoodzakelijk om BETERE beslissingen te kunnen nemen, om succesvollere resultaten te boeken, om je winst te optimaliseren, om je kosten onder controle te houden.

Dat is waarom je die ‘shit’ MOET regelen.

3 acties voor gouden resultaten

1. Een cashflowplanning is een weergave van alle geldstromen binnen jouw bedrijf. De kastroombeweging gaat over 3 zaken :

 de verkoop en aankoop

 de investeringen

 het geleende geld

Heel simpel: ofwel staat er geld op je bankrekening ofwel niet. Een cashflowplanning maken voor de volgende 6 maanden geeft je inzichten. Dat je een tandje moet bijsteken qua opdrachten binnenhalen (lees omzet creëren en dus verkoop stimuleren) of dat de kostenstructuur meer aandacht verdient. Je krijgt letterlijk een overzicht van je inkomende en je uitgaande geld. En dus ook inzichten. Hoe hoger de positieve kasstroom, hoe beter (daar hoef ik geen tekeningske bij te maken 😊). Toch is dit alleen NIET voldoende! De cashflowplanning kan je bijvoorbeeld een volledig verkeerd beeld geven doordat jij een ‘geweldige’ overeenkomst hebt met je leverancier. Zoals dat je je aangekochte goederen slechts moet betalen 3 maanden na factuurdatum. Wat je ook effectief doet. Is dit geweldig? dat weet ik niet, dat mag jij beslissen. Maar zo’n overeenkomst zorgt voor een volledig vertekend beeld van je geldstroom. Daarom is het belangrijk dat je ook je resultatenrekening up-to-date houdt.

2. De resultatenrekening (ook de winst- en verliesrekening genoemd) geeft een schatting van de winst over een bepaalde periode ten opzichte van de uitgaven. Je krijgt overzicht door je opbrengsten tegen de onkosten te zetten met als resultaat winst of verlies.

3. De balans is een nog uitgebreidere rapportering. Het is een ‘foto’ van je bedrijf en geeft letterlijk een momentopname weer van alle bezittingen, schulden enz. weer over de jaren heen.

Deze 3 rapporten geven weer hoe de ‘conditie’ van jouw bedrijf is. Ze zullen je vooral heel goed helpen om je volgende winstdoel te behalen. Net zoals mijn test vorige zondag. Door deze controle weet ik perfect hoe ik volgende maanden moet trainen voor mijn volgende doel.

Zo kan het ook voor jou en jouw bedrijf, liefste ondernemer. Door je cijfers te bestuderen, te interpreteren en te evalueren weet jij hoe jij van 2022 je beste jaar ooit maakt.

En … geen paniek. Ik help je!

Boek je winstgevende boostcall en wij kijken samen hoe wij jou bedrijf cashflow-matig sterker maken.

Vorige
Vorige

Welke producten kan jij schrappen in je aanbod?

Volgende
Volgende

Doelen stellen haalt niets uit