Van ALLES naar EXCLUSIEF - kies je niche
Als bestuurder van een bedrijf is het jouw taak om jouw bedrijf in de kijker te zetten. Dat is een taak. Eén van de velen.
Je komt op netwerkbijeenkomsten, op een diners van Rotary, de plaatselijke verenigingen, workshops en opleidingen … Telkens vragen geïnteresseerden waarvoor jouw bedrijf staat. Dat is oprechte interesse. En een uitgelezen kans om je bedrijf te promoten.
Fier op alles
Ik als bestuurder van een schrijnwerkerij vertelde over het atelier met tal van gespecialiseerde schrijnwerkersmachines. Dat onze schrijnwerkers echte vakmensen zijn en dat ze echt alles kunnen maken. Wij fabriceren poolhouses, bijgebouwen, carports, uitbreidingen aan woningen, trappen, ramen, deuren, bakgoten, terrassen... Kortom alles in hout. Meestal kreeg ik de bijkomende vraag “In welke houtsoort werken jullie?”. Mijn fiere antwoord was steevast: “de klant kiest. Wij werken met alle houtsoorten. Wij adviseren, kunnen en doen alles.” Dat was ook zo. En ik was trots omdat ik met mijn kennis alle houtsoorten en technieken zeer duidelijk kon beschrijven. Ik was immers een dame met een schrijnwerkersdiploma. Ik wist wat ik vertelde.
Magere resultaten
Maar talrijke netwerkbijeenkomsten en allerhande ontmoetingen later, vond ik dat er wel heel veel tijd in stak en …. met nauwelijks resultaten! Ik verzamelde en deelde massa’s businesskaartjes uit, maar niemand contacteerde mij.
Er moest dringend verandering komen. Want ik moest ons bedrijf, mijn schrijnwerkers en de machines draaiende houden.
Belangrijk inzicht
Een helicopterview over mijn bedrijf door een externe bracht voor mij een belangrijk inzicht.
Ook al kan je bedrijf ‘alles’, richt je op een niche was de grote vaststelling. Na een grondige cijferanalyse van de verschillende takken in mijn bedrijf besloot ik haar mening te volgen. Wanneer je niks verandert aan wat je al een hele tijd doet, krijg je immers terug wat je altijd al hebt gekregen. Gedaan met ‘ik doe alles’ en ik ging op zoek naar mijn ideale klant. Best beangstigend, het lijkt alsof je doelgroep kleiner wordt en daardoor ook je kans op succes.
Expert in een niche
Mijn niche werd: ‘exclusieve houtconstructies’. En vanaf die dag promootte ik constant dat onze schrijnwerkerij stond voor exclusieve houtconstructies. Wanneer je jezelf gaat promoten als specialist, ga je ook opvallen. Jij bent immers de vakexpert in ‘exclusieve houconstructies’. Na een tijdje rolt dat over de tong.
En inderdaad, het begon ook echt te werken. Ik kreeg correcte aanvragen binnen voor ‘exclusieve bijgebouwen’. Het straffe van de zaak is dat vanaf dat moment dat we bekend werden in deze niche, de vraag voor de andere producten eveneens bleef komen.
Die niche werkt op verschillende manieren. Door zeer specifiek te benoemen waar je voor staat, gaat jouw contact jou herinneren. Niet als je een heel verhaal opsteekt van wat je allemaal kan ….
Specifiek = snel linken leggen
Denk eens na hoe je je zelfs iets herinnert. Meestal aan details. Ik neem mezelf even als voorbeeld. Op een netwerkbijeenkomst stelde een advocaat zichzelf voor als diegene die gespecialiseerd in alles wat ‘de bouw’ aangaat. Een tijdje later las ik in een gesloten facebookgroep over iemand die ernstige problemen had met haar bouw en dus op zoek was naar een iemand gespecialiseerd in bouwrecht. Het belletje in mijn hoofd rinkelde. Ik bel haar en breng hen in contact. De advocate was verbaasd dat ik me haar nog herinnerde. Toch heeft ze het vooral aan zichzelf te danken. Hoe specifieker je jezelf voorstelt, hoe sneller andere linken leggen.
Ik help ondernemers uit de bouw, vrouwelijke ondernemers met een ambacht of ‘coachingprofiel’ met magische marketing tools en grip op hun cijfers.
Zo ben ik zelf onlangs ook opgemerkt in een groep van 5000 leden. Dat is en blijft voor mij een eye-opener. Niet helemaal, want ik wist het al lang. Maar toch… het bevestigt telkens opnieuw en aangenaam mijn visie.
Japan én Eurodisney
Een tijdje geleden gaf ik een marketingtraject aan reisagenten. Een beroep met zeer veel en vooral bikkelharde concurrentie. Zowel van het online gebeuren als van de hoeveelheid reisagenten op de markt. Er was een reisagent in de opleiding die beweerde dat hij geen last had van concurrentie. Dat woord vond hij zelfs geen issue. Groot ongeloof in de zaal.
Wat was zijn geheim? Hij verkocht Japan. Bam! Gedurfd en gedreven gaat hij er tegen aan. Heeft hij te weinig klanten? Nee hoor, want iedereen in Vlaanderen die naar Japan gaat, komt via verschillende wegen bij hem terecht. En boekt hij geen andere reizen? Natuurlijk wel. Want als hij een ingewikkelde reis naar Japan kan boeken, dan is Eurodisney toch zeker geen probleem. Zo redeneren zijn klanten. Hij verkoopt Japan én Eurodisney. Maar meer en liever Japan. Natuurlijk.
Moraal van het verhaal
Kies een niche. Je verliest er geen klant mee. Je gaat er alleen maar volle bak mee winnen.